Helyi közélet

2015.05.12. 16:19

Drámák szoborban kifejezve

fenyvesi

Balassagyarmat. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Horváth Endre Galériájában, május 8-án nyílt meg a Budapesten élő Vizsolyi János szobrászművész kis plasztikáiból rendezett kiállítás. Vizsolyi János 1959-ben Ózdon született, középiskolai tanulmányait Tatabányán végezte. 1983-1987 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, mestere Kő Pál. Szoros művészeti kapcsolatban állt Somogyi József szobrászművésszel, választott mesterének Haraszti Istvánt tekinti. A kis plasztikák mellett köztéri szobrokat is készít, amelyek közül több a főváros tereit díszítik. Eddig 28 önálló kiállítása volt. Láthatták munkáit hazánk több városában, határainkon túl Berlinben, Dunaszerdahelyen. Egyéni tárlatai mellett számos csoportos kiállításon is részt vett és kapott díjat, első ízben 1988-ban a Salgótarjáni Szabadtéri Szoborkiállításon.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] Pillanatkép a megnyitóról: (balról jobbra) Vizsolyi János, dr. Feledy Balázs, CsemniczkyZoltán.[/caption]

A balassagyarmati kiállítás megnyitóján, Csemniczky Zoltán szobrászművész a ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Azt mondta, hogy galériájukban az elmúlt hosszú évek során a különböző korosztályhoz tartozó, több műfaj rangos képviselői mutatkoztak be. Az alkotót és munkáit, dr. Feledy Balázs művészettörténész – aki 33 éve ismeri Vizsolyi Jánost, kíséri figyelemmel munkáit – mutatta be. Előbb rövid áttekintést adott az európai szobrászat történetéről, amely a XX. századtól feladva az ábrázolást, egyre inkább az elvont formák felé fordult.  Ennek egyik irányzata a kubizmus, amely a kiállításon is jelen van. Vizsolyi János erős, szuggesztivitással foglalkoztatja a tér, amely munkáiban új értelmezést kap. Megtagadva az ábrázolást, magáévá téve a kubizmus, konstruktivizmus hagyományait. Munkája során geometriai testekből építkezik, megteremtve saját formavilágát. Térplasztikai munkáit megjelenítésükben statikusak, ugyan akkor vibráló dinamizmussal terítettek. Szobrai nem mozdulatlanságról szólnak, azok küzdelmet, drámát fejeznek ki. Bronz szobrain a felületkezelés különös hatást vált ki. Alkotásait a forma és felületi színkezelés, műtárgyi rangra emelik. A kiállítás június 25-ig látogatható.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában