Helyi közélet

2015.04.23. 06:01

Nehezen felismerhető a vékony egércsenkesz

fenyvesi

Veszélyes és agresszív gyom jelent meg néhány évvel ezelőtt a földeken, melynek megjelenéséről a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Nógrád Megyei Szervezete közölt információkat. A megyében egyre több helyről érkezik bejelentés a gazdálkodók köréből, hogy egy új, eddig nem látott gyomnövényt vélnek felfedezni, ami az eddigi tapasztalataik alapján a szelektív egyszikűirtóknak ellenáll. A gyomnövény első ránézésre könnyen összetéveszthető a megyében gyakori nagy széltippannal – amit palócfűnek is neveznek –, így a kalászosokban a védekezéseket is a jelenlegi egyszikűirtó készítményekkel próbálják megoldani tavasszal a gazdálkodók, de a vékony egércsenkesz ellen ezek a kezelések egyelőre nem nyújtottak védelmet – tájékoztatott Vizi Zoltán növényvédelmi szakmérnök.

[caption id="" align="aligncenter" width="200"] Nem könnyű védekezni a gyom ellen[/caption]

Az őszi káposztarepcében is első ránézésre úgy néz ki, mint egy szelektív egyszikűirtóval visszaszorítható gyomnövény, de sajnos ezen kezelések sem tudnak hatékonyak lenni. A szálankénti megjelenést követően elég gyors ütemben szaporodik, terjed a területen, ami tovább nehezíti a védekezést. Újvárosi Miklós Gyomnövények című könyvében felvázolja a vékony egércsenkesz (Vulpia myusoros) tulajdonságait, a növény meghatározása azonban nem egyszerű feladat: A Vulpia myusoros (Festuca myusoros) egyéves, ősszel kelve áttelelő, 10-50 centiméter magas, bokros növésű, világoszöld, felálló szárú vagy lekönyöklő növény. Levele keskeny-szálas, rendesen összepödrődött, bugája hosszú, keskeny, felálló, májustól júniusig virágzik. Elterjedt a Földközi-tenger környékéről Közép- Európába, és ma a földkerekség összes melegebb vidékeire. Nálunk szórványosan fordul elő az egész országban parlagokon, erdőirtásokon, utak mentén, száraz homoki gyepeken, mindenütt megbolygatott vagy feltört helyeken leginkább savanyú, laza homok-, törmelék vagy kavicstalajokon. Virágszíne zöld. Az értéktelen gyom több kultúrában előfordul, a tavaszi vetésű kapásokban mind kukoricában, mind napraforgóban, kalászos gabonában, de találkoztak már vele szójára előkészített talajban is. Konkurenciát tud okozni a kultúrnövénynek, ezért a megjelenésére, a felismerésére, a terjedésére, és a szaporodására kiemelt figyelmet kell fordítani – mondta Hornyák Attila gyombiológiai szakértő, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának osztályvezetője. A gazdálkodók többsége nem tudja beazonosítani a növényt, összetéveszti más kártékony gyomokkal. A megoldás a korai felismerés lenne, amely után azonnal szakirányító, szaktanácsadó segítségét kell kérni, s ők – a már meglévő készítményekből – megpróbálnak megfelelő alternatívát találni a védekezésre. Túl sok időt és pénzbeli befektetést igényelne egy új, kifejezetten a vékony egércsenkeszre kifejlesztett gyomirtó létrehozása, ehhez szinte lehetetlen megnyerni bármely gyártó és forgalmazó céget. A háztáji kertekben kiküszöbölhető a probléma kézi kapával, a szántóföldeken azonban ez a lehetőség már kevésnek bizonyul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában