Helyi közélet

2015.04.15. 05:54

Menjen el a vásárba (is) félpénzen

fenyvesi

Ez a Corsa-család mintagyereke - tiszta, erős, takarékos. A 66 kW/90 LE teljesítményű új Opel Corsa 1.4 LPG (Liquefied Petroleum Gas) ecoFLEX már a gyárban megkapja a bivalens hajtóművet, és ezzel főképp az üzemanyagköltségre odafigyelőknek igazi alternatíva a kiskategóriában. A gázüzemű autó ugyanis duplán kíméli gazdájának pénztárcáját: az olcsóbb gázzal fele annyiért jár, mint a benzines kivitel.

A Corsa LPG utasai nemcsak költségeket, hanem a környezetet is kímélve autóznak. A propán és bután keverékéből álló autógáz nagyon tisztán ég el, a kocsi fogyasztása kombinált ciklus szerint mindössze 6,9 liter 100 kilométerenként, a CO2-kibocsátás pedig 113 g/km, azaz kereken 13 százalékkal kisebb a benzinesénél. Sőt, a nitrogénoxid-emisszió mintegy 80 százalékkal csökken.

– A csupán 3,1 liter gázolajat fogyasztó 1.3 CDTI és a vadonatúj 1.4 LPG ecoFLEX a két leginkább környezetkímélő a Corsa-kínálatban. Mindkettő világosan jelzi, mennyire fontos nekünk valamennyi típuscsaládunk energia-hatékonysága és CO2-kibocsátása – mondta az Opel értékesítési vezetője, Peter Christian Küspert.

– Ráadásul ez a két autó nem is csak a különösképp költségérzékeny autósoknak vonzó, hiszen számos előnyük messze túlmutat a kiskategórián: tágasak, kimagasló a komfortjuk, és modern a hálózati kapcsolódásuk, illetve a vezetőtámogató rendszerük.

A gázos és benzines üzemben egyaránt 66 kW/90 LE teljesítményű Opel Corsa 1.4 LPG ötfokozatú sebességváltóval készül. Gázhajtás esetén a fogyasztása 6,9 liter/100 km, a CO2-kibocsátás pedig 113 g/km, a javulás a benzineshez képest kereken 13 százalék. Az üzemanyag-költség a szuperbenzinhez képest szinte megfeleződik, de az igazán nagy árelőnyt az autógáz 2018-ig rögzített adókedvezménye jelenti. Jók az előjelek a későbbiekre is, hiszen európai szinten tervezik az alternatív üzemanyagok előnyének meghosszabbítását.

További érdeme az új generációs gázüzemű Corsának, hogy már gyárilag beépítik a bivalens hajtóművet, amelyet egyetlen gombnyomással lehet átkapcsolni a kétféle mód között. Az újonnan kifejlesztett vezérlőkészülék még simábbá teszi az átmeneteket. Ily módon akár 1200 kilométer is megtehető egy tankolással. A fedélzeti számítógép külön-külön mutatja a hatótávot és a fogyasztást benzines-, illetve gázhajtással. Autógázt Európa-szerte több mint 35 ezer benzinkútnál lehet kapni.

A gáztartály helytakarékosan és ütközéstől védetten helyezkedik el a pótkerék mélyedésében. Ezáltal az új Opel Corsa LPG változatlanul öt személynek vagy akár 1200 liternyi poggyásznak kínál helyet, akárcsak a többi Corsa. Benne vannak ugyanazok a modern asszisztenciarendszerek és felszerelések is, a széria City-módtól az opcionális kormánykerék-fűtésen és az automatikusan parkoló-asszisztensen át a díjazott IntelliLink infotainment rendszer hétcolos, színes érintőképernyőjéig. Az új Corsa 1.4 LPG azonban nem egyedüliként bizonyítja az Opel kisautóinak környezetbarátságát. Aki nagyon csekély fogyasztással, ugyanakkor komfortosan utazna, választhatja a Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX modellt is, Easytronic-3.0 váltóművel. A 70 kW/95 LE teljesítményű dízel példamutatóan 3,1 liter gázolajat fogyaszt 100 kilométeren, és a széria Start/Stop, a fékenergia-visszanyerés, valamint az opcionális, kis gördülési ellenállású gumiabroncsok jóvoltából csupán 82 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. Pillanatnyilag ez a legtakarékosabb Opel. Ráadásul az ötfokozatú Easytronic 3.0 a hagyományos automaták komfortját kombinálja a manuális sebességváltó hatékonyságával. Önállóan választja ki a fogyasztás szempontjából legelőnyösebb fokozatot, de a szerkezete a kis motorokra optimalizált kézi kapcsolású sebességváltóén alapul. Ha pedig valaki szeretné a saját kezébe venni az irányítást, elegendő csak előretolni vagy hátrahúzni a választókart, és az Easytronic 3.0 már végre is hajtja az utasítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában