Helyi közélet

2015.04.21. 11:59

Fajtaválasztással előzik meg a fagykárt az epertermesztők

fenyvesi

Mínusz négy foknál is hidegebb volt az elmúlt hétvégén megyénk egyes településein, a fagyok a már virágzó körtét, meggyet, cseresznyét és a korai érésű epret károsíthatták Több helyen még most kezdik felmérni a károkat. Az epertermesztők fajtaválasztással, takarással vagy öntözéssel védekeztek.

Április közepe idén is meghozta a hőmérsékleti szélsőségeket, havas esőre hajló napok után szinte nyárias meleg köszöntött be, persze – mint hamar kiderült – nem azért, hogy berendezkedjen, hanem mint átutazó vendég töltsön itt pár napot. Gyorsan jött, ugyanígy távozott, s már nyomában volt a „feketeleves,” azaz a hidegfront, sirokkószerű, száraz széllel, ami mindig magában hordozza annak a lehetőségét, hogy ha leáll, utat enged az éjszakai, hajnali gyakran fagyos hidegnek. Ezúttal még inkább így volt ez, fagypontnál mélyebbre süllyedt szombatra virradóra a hőmérséklet megyénk egyes részein is. Mínusz négy-hat fokot mértek helyenként, ami több mint kellemetlen következményekkel járhat a kevésbé védett helyen lévő, virágzó meggy, illetve szilva ültetvények, illetve tulajdonosaik számára. A már szintén virágzásban lévő körtefélék, az őszibarack és cseresznyefák termésígéretét ugyancsak telibe találta, megtépázta az a deres hajnal, az elszíneződött szirmok mutatják ezt.  Ezeket is csak a kedvező termőhely, épület, illetve más fák takarása óvhatta meg. Nagyobb gyümölcsösökben még most kezdik felmérni, hogy károsított-e a fagy, megbarnultak-e a virágok.

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

Megyénk egyetlen jelentős epertermesztő településén azonban már tudják a gazdálkodók, hogy a korai fajtákat károsította a mínusz négy fokos hideg ott, ahol nem takarták vagy öntözték előzetesen a töveket. A takarás mínusz hat fokig megóvja a virágok első, a termés szempontjából legértékesebb nemzedékét. Nagy munka a fólia kihelyezése, hiszen a szél miatt rögzíteni is kell, módszerként azonban bevált.   A termesztésben több évtizedes tapasztalatra szert tett vecei gazdák részben előrelátással, a később termő fajták telepítésével veszik elejét a vidékünkön sajnos, gyakori fagykár-problémáknak. Úgy gondolkodnak, hogy bár a koraiakat hamar piacra lehet vinni, hiszen keresett, mindig kelendő az eper, jobban járnak, ha a középkorai vagy késői fajtákkal dolgoznak. Ilyen megfontolásokból alakítottak ki vegyes telepítéseket azok a termesztők, akik nem mondanak le a korai érésű eperféleségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában