Helyi közélet

2015.04.18. 11:41

Az RMDSZ folytatja erőfeszítéseit Székelyföld autonómiája eléréséért

fenyvesi

Kolozsvár. Az RMDSZ továbbra is tenni akar azért, hogy törvényt fogadtasson el a román parlamentben Székelyföld területi autonómiájáról – mondta Kelemen Hunor, a szövetség újraválasztott elnöke az MTI-nek adott interjúban.

A szövetség a 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán fogadott el határozatot a székelyföldi autonómiatervezet kidolgozásáról, ám a közvitára bocsátott tervezetét mindeddig nem nyújtotta be a parlamentben, és az autonómiatervezet kérdése a hét végi kolozsvári kongresszuson sem merült fel.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség újraválasztott elnöke beszél a tisztújító kongresszusonMTI Fotó: Biró István[/caption]

Kelemen Hunor az MTI kérdésére kijelentette, az lenne a legkönnyebb, hogy a törvénytervezetet már holnap beterjesszék a parlamentben, de ehelyett azt az utat választották, hogy előzetesen megpróbálják meggyőzni a román társadalmat a törekvés helyességéről, és elkészítenek egy sor szakpolitikai dolgozatot, amelyek szükségesek az autonómia kiteljesítéséhez. Az RMDSZ elnöke cáfolta hogy  takaréklángra” tették volna a román társadalom meggyőzését.  Amikor bilincscsörgés föd el minden egyéb témát az országban, akkor nagyon nehéz felszínre hozni az ilyen, egyébként sokkal fontosabb ügyeket” - jelentette ki Kelemen Hunor.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az alapszabály módosításáról szavaznak a küldöttek a kongresszusonMTI Fotó: Biró István[/caption]

Az újraválasztott elnök azt is elmondta, a kongresszus mottójául választott  újratervezés” jelentős változást fog eredményezni a szövetség politikai elitjének a felállásában.  A 2016-os választások talán az elmúlt választási ciklusok legnagyobb változásait fogják hozni” - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy az  újratervezés” annak az elismerését jelenti-e, hogy korábban hibázott a szövetség, kijelentette: mindenki hibázik, a politikusok is. Úgy vélte azonban, hogy az RMDSZ esetében nem történt úttévesztés, csupán azt ismerték fel, hogy lemaradhatnak, ha nem tartanak lépést a változó társadalommal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában