Helyi közélet

2015.04.12. 10:26

A költészet napja

admin

Budapest. (MTI) A Versünnep Fesztivál célja segíteni a klasszikus és kortárs magyar költészet alkotásainak népszerűsítését, emellett felhívni a figyelmet a mindennapi versolvasás szükségességére - mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten.

Balog Zoltán a Versünnep egyik fővédnökeként a költészet napján idén 10. alkalommal megrendezett fesztivál döntője előtt mondott köszöntőt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Mint hangsúlyozta, verset olvasni, mondani, hallgatni és írni ma is nagyszerű dolog, és az irodalom közösségi ereje sohasem fog kihalni.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] MTI Fotó: Marjai János[/caption]

"Az ünnep akkor ünnep, ha van időnk rá készülni, és ha annak elmúltával nem tűnik el azonnal a kisugárzása, hanem viszünk az ünneptől kapott erőből magunkkal a hétköznapokra. Így válhat belőle akár mindennapi tevékenység is. A Versünnepen, a költészet napján a verset ünnepeljük, illetve elsősorban a magyar nyelvet, amelyen verselünk" - fogalmazott az emberi erőforrások minisztere. Hozzátette: a Versünnep Fesztivál olyan verseny, ahol nincs vesztes. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a Versünnep másik fővédnöke arról beszélt, hogy a szervezet a rendezvény felkarolásával nemzetegyesítő küldetésnek tesz eleget. "A fesztivál lehetőséget ad a nemzeti irodalom iránt elkötelezett magyar fiataloknak kapcsolatba lépni egymással, és újraszőni a nemzet valamikor szétszakított, de szervesen létező kelméjét" - szögezte le. Kitért arra, hogy a kétharmados parlamenti többséggel felruházott magyar kormány megteremtette a nemzet újraegyesítésének lelki és közjogi feltételeit, és ezek az ünnepnapokat hozták el a külhoni magyarok számára. Szász Jenő fontosnak tartotta kiemelni, hogy az Alaptörvény szerint Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért. "Azt valljuk, hogy a nemzet határokon átívelő újraegyesítése jegyében új tartalmat és dimenziót kell adnunk a haza fogalmának" - hangsúlyozta.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] MTI Fotó: Marjai János[/caption]

Az idén tízéves Versünnep rendezvénysorozat egy színművészek és előadóművészek részére meghirdetett vers- és prózamondó verseny megrendezésével népszerűsíti a magyar költészet alkotásait. A versengést megelőzően szombaton a Nemzeti Színház előtti parkban és az épületben egész napos rendezvényt tartottak. A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon által megszervezett Versünnep 2015 jubileumi versenysorozatára idén először három kategóriában lehetett nevezni. A hivatásos színművészek és előadóművészek, illetve a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói mellett első ízben hirdették meg az "Énekelt vers, vers megzenésítés" kategóriát, amelyre a magyar költészet iránt elkötelezett zenészek, zeneszerzők, előadók jelentkezését várták. A Versünnep Fesztivál idén a 225 éves a magyar nyelvű színjátszást, a 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a 100 éve született Gáti Józsefet, az egyetem egykori legendás beszédtanárát köszöntötte, amellett, hogy 2015-ben ünnepeljük József Attila születésének 110., illetve Márai Sándor születésének 115. évfordulóját. A versenyzőknek idén az ő műveikből kellett választaniuk, illetve egy kortárs alkotással is készülniük kellett. A versenyre 73 nevezés érkezett, közülük a határon túlról nyolcan delegálták magukat. A versenyzők kétharmada vers- és prózamondás, egyharmada pedig megzenésített vers kategóriában indult. A zsűri elnöke Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a nemzet művésze volt. Az idei Versünnep védnöke a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség, a Nemzeti Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában