Helyi közélet

2015.03.30. 06:33

Kékbe borul a Salgói vár

fenyvesi

„Mindannyiunk dolga, hogy a különbözőséget elfogadjuk és pozitívan kezeljük, hiszen ez sokat segíthet azokon a családokon, amelyben autisták élnek.” – hangzott el szerdán a salgótarjáni polgármesteri hivatalban az Abigél Közhasznú Egyesület és Dóra Ottó polgármester által az autizmus világnapi programokról szóló sajtótájékoztatón.

Salgótarján. – Április másodika 2007 óta az autizmus világnapja az ENSZ határozata értelmében. A döntés megszületése után az Amerikai Érdekvédelmi Szervezet egy kampányt indított útjára, amikor is a világban mindenfelé emblematikus építményeket és híres természeti képződményeket világítanak kékre. Ehhez a népszerűsítéshez az Abigél Közhasznú Egyesület immár öt éve mindig csatlakozik ezzel felhívva a figyelmet az autizmusra. Az idén annyi különbséggel, hogy most olyan program megvalósítására nyílik lehetőség a Norvég Civiltámogatási Alap nyertes pályázatának köszönhetően, amitől azt reméljük, hogy a figyelemfelhíváson túl a város lakosságának is élményt fog nyújtani, így nem csak rólunk fog szólni ez a nap – fejtette ki Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.

Ezt követően Szalainé Forgács Klaudia, az Abigél Közhasznú Egyesület vezetője röviden ismertette az Április 2-án a Salgói várnál megrendezendő esemény részleteit:

Az Ipoly Erdő Zrt-től megkapott erdészházban az érdeklődők a regisztrációt követően megtekinthetik Komka Péter fotóriporter „Autizmus életképek” című vetítését, aki évek óta fotózza az autizmussal élőket és azok családjait, így egy nagyon érdekes anyagot állít össze erre a programra. A nap folyamán a várnál lesz a spártai tréning nevezetű sportprogram Kovácsné Szeles Enikő vezetésével, amit bárki ki is próbálhat majd. Majd a polgármesteri megnyitó után egy kis rajzfilmet nézhetnek meg a résztvevők, ami egy Mária nevű kislányról szól, és elmeséli, milyen nehézségekkel szembesül az a gyermek, aki autizmussal él. Az animáció nagyon könnyen érthetővé teszi azt a helyzetet, amelybe egy család, egy ember belekényszerül, ha autizmussal él.

Ezek mellett a szervezők fényfestéssel kivetítik majd a vár alatti sziklára a Mosolyotthon Alapítványtól kapott rajzokat, amiket érintettek készítettek. Továbbá Farkas Dorina majd elénekli az autizmus dalt is, ami egy nemzetközi ének és több rendezvényen elhangzik világszerte. Ezen kívül ekkor tartják majd meg a szervezet által hirdetett rajzpályázat eredményhirdetését is, amelyben a nevezőknek egy logót kellett tervezni, ami az autizmus világnapjához kapcsolódik és az évek folyamán tudják majd használni a rendezvényeken. Miután a várban felkapcsolták a kék világítást és mindenki elengedte a kék lufikat is a rendezvény egy éjszakai túrával fejeződik be, ami a vártól indul és a Somoskőújfalui vasútállomásnál végződik és a régi kisvasút nyomvonalán halad majd.

A sajtótájékoztató zárásaként Dóra Ottó polgármester kihangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartja városvezetőként is minél szélesebb körben megismertetni az emberekkel azt, hogy vannak olyan embertársaik, akik mások vagy adott esetben fogyatékkal élnek. S ha találkoznak velük a viszony az átlagember részéről ne rácsodálkozó vagy adott esetben ne elutasító, hanem igen is empatikus és szolidáris legyen. Azaz mindannyiunk dolga, hogy a különbözőséget elfogadjuk és pozitívan kezeljük, hiszen ez sokat segíthetek azokon a családokon, ahol autisták élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában