Tragikus baleset

2024.06.17. 11:25

Emberéletet követelt a figyelmetlen kanyarodás

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 64 éves balassagyarmati férfival szemben, aki az elsőbbségi szabályokat megszegve okozott a másik autóban utazó nő halálával járó balesetet.

Nool.hu

A férfi 2023. november 9-én, 9 óra előtt Tolmács felől a 2-es számú főút irányába vezette gépkocsiját, ahol balra, Rétság felé akart kanyarodni. Az útkereszteződésben lassított, majd meg is állt, mert balra tekintve látta, hogy onnan a külső sávban egy kamion érkezik – közleményben tájékoztatta portálunkat a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Emberéletet követelt a figyelmetlenség
Emberéletet követelt a figyelmetlenség
Forrás: Nógrád Vármegyei Főügyészség

Mint írták: a kamion mellett, a belső forgalmi sávban azonban egy személygépkocsi is érkezett, amit a nagy kiterjedésű nyergesvontató és félpótkocsija takaró hatása miatt a vádlott nem észlelt. Amikor a kamion vezetője lassított, és jobbra indexelt, majd meg is kezdte a kanyarodást Tolmács felé, a vádlott elindult, keresztezte a külső forgalmi sávot, majd a belső sávban érkező személygépkocsi féktávolságán belül az elé hajtott. A balról érkező személyautó vezetője azonnal fékezett, de már nem volt lehetősége a járművek ütközésének elkerülésére, 54-58 kilométer per órás sebességgel a vádlotti autó bal oldalának ütközött.

Mint megtudtuk: a baleset következtében a vétlen autó vezetője nyolc napon túl gyógyuló, utasa pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítása után a szakszerű egészségügyi ellátása ellenére életét már nem lehetett megmenteni.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott megszegte a KRESZ elsőbbségre vonatkozó szabályait. Ha a vádlott az elindulásával megvárta volna a járműszerelvény jobbra kanyarodásának befejezését, meggyőződhetett volna arról, hogy a főútról jobbra kanyarodó járműszerelvény mellett halad a védett főúton elsőbbségi helyzetben haladó személygépkocsi, így meg tudta volna adni neki az elsőbbséget.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását és a közúti járművezetéstől való eltiltást, valamint a félmilliós bűnügyi költség megtérítését indítványozta.

Arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról, az ügyészség 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 esztendő felfüggesztett szabadságvesztést és 3 év járművezetéstől való eltiltást indítványozott neki.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában