Ítélet

2023.12.21. 08:56

Hat év börtönbüntetést kapott a nő, aki kirabolt egy tarjáni boltot

Az ügyészség fellebbezése nyomán kapott súlyosabb büntetést az a 37 éves nő, aki kirabolt egy salgótarjáni boltot.

Nool.hu

A Salgótarjáni Járási Ügyészség 2022 májusában rablás miatt emelt vádat a nő ellen, aki a megyeszékhely egyik vegyesboltjában közel háromezer forint értékben élelmiszereket rejtett ruházatába és fizetés nélkül távozott – tájékoztatott portálunknak megküldött közleményében a Nógrád Vármegyei Főügyészség

Mint írják: a bolt tulajdonosa észlelte a lopást, a közeli buszmegállónál utolérte a nőt és kérte, hogy az elvitt árut fizesse ki vagy adja vissza, de ő egyikre sem volt hajlandó.

Ekkor az eladó megpróbálta visszavenni az árukat, de őt a tolvaj a könyökével ellökte magától. A terhelt kezéből a földre szóródó árukat a sértett megpróbálta összeszedni, mire a nő lökdösni kezdte őt, végül három darab csokoládét megtartva elmenekült a helyszínről. Az okozott 2780 forint kárból végül 1670 forint térült meg.

Az ügyben első fokon eljáró Pásztói Járásbíróság a nő cselekményét a vádirattól eltérően lopásként értékelte, és őt több más bűncselekmény elkövetése miatt halmazati büntetésül 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Másodfokon hat év börtönbüntetésre ítélték a rablót

A döntéssel szemben az ügyészség a cselekmény téves minősítése és súlyosítás érdekében fellebbezéssel élt. A Nógrád Vármegyei Főügyészség kifejtette, hogy a nő személy elleni erőszakot alkalmazott akkor, amikor az árukat visszavenni szándékozó sértettet ellökte magától, majd több alkalommal meg is lökte, ezért cselekménye rablásként értékelendő, mely jóval súlyosabb bűncselekmény a lopásnál. A büntetett előéletű vádlottal szemben ezért kizárólag a hosszabb távú szabadságvesztés büntetés kiszabása lehet visszatartó erejű.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék egyetértve az ügyészi fellebbezésben foglaltakkal, a nő cselekményét rablásnak minősítve, őt halmazati büntetésül 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában