Vesztegetés

2023.12.09. 11:36

A beteg is büntethető, aki hálapénzt adott a nógrádi orvosnak

Évekre börtönbe kerülhet a nógrádi orvos és asszisztense, akik hálapénzt fogadtak el a salgótarjáni kórházban. Az eset körülményei – a nyomozás érdekei miatt – egyelőre nem ismertek, de a hatályos jogszabályok szerint akár az őket megvesztegető beteg is büntethető lehet.

Nool.hu

Lebukott a salgótarjáni orvos és az asszisztense, akik hálapénzt fogadtak el. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Portálunk értesülései nyomán több tucat hazai médium beszámolt tegnap az ügyről, miszerint rendőrök vittek el egy orvost és asszisztensét a salgótarjáni kórházból. A gyanú szerint hálapénzt fogadhattak el betegüktől. Információinkat a rendőrség is megerősítette, azt közölték érdeklődésünkre: „A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán folyamatban lévő büntetőeljárásban munkatársaink vesztegetés elfogadása miatt december 7-én állítottak elő egy orvost az egyik Nógrád vármegyei kórházból”. A nyomozás érdekeire tekintettel több információt nem árultak el az esetről.

Olvasóinkat láthatóan megosztotta a téma. Sokak szerint még ma is gyakori a hálapénz elfogadása, ami amellett, hogy a beteg fizeti a kötelező járulékokat, kifejezetten irritáló jelenség; más a vesztegetés kérdését bagatellizálva arról írt, hogy ennél nagyobb problémákat kell inkább megoldani az egészségügyben. A kérdés kapcsán utánajártunk, hogy jogi értelemben mit is jelent pontosan a hálapénz, és hogy a hatályos szabályok alapján mire számíthatnak most a salgótarjáni eset érintettjei.

A hálapénz elfogadása és adása is súlyos bűncselekmény

A das.hu jogvédelmi portál éppen néhány hete foglalkozott a témával. Azt írták: „Azok az orvosok és egészségügyi dolgozók, akik hálapénzt elfogadnak, és ezért megszegik hivatali kötelességüket, komoly büntetésekre számíthatnak. A hálapénz elfogadása jogtalan előnyt jelent, vagy legalábbis annak ígéretét, és ezt tekintik vesztegetésnek az egészségügyi szektorban. (…) A szigorú jogszabályi rendelkezések célja, hogy az egészségügyi szolgáltatások tisztaságát és integritását megőrizzék, és a jogszabályok ebben a tekintetben szigorú iránymutatásokat adnak. (…) Az egészségügyi szektor tisztasága és hitelessége alapvető fontosságú a betegek biztonsága és az orvosi etika szempontjából is.”

A jogi szakértő arra is kitért, hogy a bíróságok nagyon komoly büntetést szabhatnak ki az ilyen korrupciós bűncselekmények esetén. Az elkövetőket gyakran azonnal letartóztatják, egyrészt azért, hogy megakadályozzák a szökését vagy az eljárás befolyásolását, másrészt pedig azért, mert a büntetési tételek nagyon súlyosak lehetnek.

A jogaszvilag.hu emlékeztetett: hazánkban 2021. január 1-jétől büntetendő a hálapénz elfogadása és annak átadása is. A cikkben azt is írták: „Készpénz elfogadása az orvos részéről akkor is büntetendő, ha azt nem előzi meg az előny ígérete.” A szakértő ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a beteg is bűncselekményt követ el: egészségügyi vesztegetésért kell felelnie, amelynek büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés.

Paraszolvencia miatt vitték el a rendőrök

A csütörtöki nógrádi eset nem egyedi. November végén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei testvérportálunk, a szon.hu írt arról, hogy hálapénz miatt vitt el a rendőrség egy nyíregyházi főorvost. A letartóztatásról videót is közöltek. Mint kiderült, a 60 éves főorvos és az 59 éves asszisztens több alkalommal fogadtak el betegektől, illetve azok hozzátartozóitól hálapénzt a kórházban nyújtott egészségügyi ellátásért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában