Pénzmosás, csalás

2023.10.17. 14:38

Százmillió forintot mosott tisztára a nógrádi megyehatárnál lekapcsolt bűnszervezet (videó)

Nagyszabású akció keretében kapott el a Készenléti Rendőrség egy férfit és három nőt a napokban, akik kriptovalutákkal kereskedtek, egy 20 éves apci lány pedig hatalmas pénzösszegeket mosott tisztára.

Nool.hu

A rendőrök Mátrix projekt keretében kapták el a bűnszervezet négy tagját

Forrás: Facebook

Fotó: Zsaru Magazin

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya egy 2021 óta működő cég vezetői ellen. A XI. kerületbe bejegyzett gazdasági társaság kriptovalutás portfólió kezelésével és befektetésekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtásával foglalkozott. A cég azonban az ügyfeleknek ígért kecsegtető hozamok elérése helyett az általuk befektetett összegekkel saját bevételét gyarapította – közölte a Zsaru Magazin Facebook-oldalán.

Saját bevételeiket gyarapították a ügyfeleknek ígért kecsegtető hozamok elérése helyett
Saját bevételeiket gyarapították a ügyfeleknek ígért kecsegtető hozamok elérése helyett 
Fotó: Zsaru Magazin / Forrás: Facebook

Mint írják, a cég vezetői a haszonszerzés érdekében őket felkereső sértetteket azzal hitegették, hogy egy általuk kifejlesztett, automatizált informatikai rendszer választja ki a legideálisabb tranzakciót számukra, vagyis egy kereskedő robot segít az ügyfeleknek minél nagyobb nyereséget elérni. A cég weboldalának tájékoztatója szerint a befektetés minimális összege 300 Tether (USDT) kriptovaluta, és ebből 36 hónap alatt akár 1 000 000 USDT nyereség is elérhetővé válik. A szlogenük szerint működésük óta minden egyes napot nyereséggel zártak – olvasható a bejegyzésben.

A közleményből kiderül, hogy a beszerzett bizonyítékok alapján a nyomozók megállapították, hogy a cég nem rendelkezett kereskedésre alkalmas robottal, azaz szoftver nem volt a birtokában, ami azt jelenti, hogy az általuk meghirdetett automatizált portfóliókezelés eleve lehetetlen volt.

A nyomozó hatóság eddig 14 sértettet azonosított. Ők összesen több mint 66 millió forintot fektettek az üzletbe. A cég az ügyfélportálján feltüntetett hozamok kifizetését nem vagy csak részben teljesítette, miközben a gazdasági társasághoz és annak ügyvezetőihez köthető bankszámlákon a tranzakciók összértéke elérte a több mint 100 millió forintot. 

– olvasható a közleményben, melyben azt is hozzátették, hogy a számlákra érkezett befizetések közleményében pedig „szerződés szerint”, „tőke” és „kripto kereskedés” tüntettek fel, ami egyértelműsíti, hogy kriptovaluta-kereskedés érdekében utalták. A gyanú szerint a kft. működését egyébként hárman végezték: egy 59 éves balatonalmádi férfi, egy 41 éves érdi nő, valamint egy 29 éves apci nő, akik az illegális üzletből befolyt összegeket aztán mind a cég számlájáról, mind a tagok magánszámláiról a Nógrád vármegye déli megyehatárának közelében élő apci nő unokahúgának utalták át. 

Hozzátették, a 20 éves, szintén apci fiatal különböző számlamozgásokon keresztül összesen 95 millió forintot mosott tisztára, majd visszautalta a triónak, ezzel segítve csalásukat. Ha önmagában ez még nem lenne elég, az elkövetők lopásokat is elkövettek annak érdekében, hogy illegális gazdasági tevékenységüket folytatni tudják, ám ezek felderítése és bizonyítása még folyamatban van.

Ahogy arról a Heol.hu is beszámolt, a négy elkövető elfogására a KR NNI akciót szervezett, s a Mátrix projekt keretében végül egy időben fogták el őket október 9-én reggel. Az 59 éves férfit, illetve a 41 és a 29 éves nőt bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással, míg a 20 éves nőt pénzmosással gyanúsították meg és mind a három nőt bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatásukat, amit a bíróság időközben el is rendelt. Az elkövetők terhére róható egyéb bűncselekmények vizsgálata, valamint további sértettek beazonosítása folyamatban van, így várhatóan a számuk növekedésével a kárösszeg is jelentősen növekedni fog – olvasható a Zsaru Magazin közösségi oldalán megjelent posztban. 

Figyelemfelhívást tett közzé az eset kapcsán a rendőrség

– A fenti eset kapcsán hívjuk fel a figyelmet a sértettek jóhiszeműségére és könnyelműségére. Online hirdetések esetén, kérjük, legyenek körültekintőek! Mielőtt pénzt fektetnek be egy üzletbe, győződjenek meg a cég által hirdetett kecsegtető ajánlat valódiságáról! Ha pedig úgy érzik, csalás áldozatai lettek, ne habozzanak, azonnal tegyenek feljelentést a rendőrségen! A gyorsaság ilyen esetben az egyik legfontosabb tényező. A nyomozó hatóságok közvetlen kapcsolatban állnak a pénzintézetekkel, de csak akkor van esélyük a folyamatot megállítani, hogyha a kicsalt összeget még nem utalták tovább az elkövetők. Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzs oldalán talál – olvasható a Heol.hu cikkében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában