Országos bűnügy

2023.10.19. 06:50

Nógrádból is küldtek fegyvereket a megszállott felsőtelekesi gyűjtőnek (fotók)

Nógrád megyét is érintő bűnüggyé nőtte ki magát egy felsőtelekesi fegyver- és lőszergyűjtő internetes vásárlásainak feltárása. A tizedik hónapja országos koordinációban zajló nyomozásnak még jelenleg sincs vége.

Angyal Eszter

Herczeg Gergő és Sallai István még jelenleg is nyomoznak az ügyben

Forrás: Facebook/Zsaru Magazin

Fotó: Szabó Gabriella

A Tiszavasvári Rendőrkapitányság nyomozói tavaly november 24-én hivatalos megkeresést küldtek a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályára, melyben azt kérelmezték, hogy tartsanak kutatást a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található Felsőtelekes település egyik családi házában, egy 58 éves férfi otthonában. Ennek oka, hogy azonosították, hogy az illető fegyvert, illetve egy fegyveralkatrészként feltüntetett tárgyat vásárolt az egyik legnagyobb hazai, internetes piactéren egy tiszadobi embertől – olvasható a Zsaru Magazin Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben. Az ügyben tizedik hónapja országos koordinációban zajlik a nyomozás, s bár még nincs vége, de két kazincbarcikai zsaru már megosztott néhány részletet az esetről.

Maratoni helyszíni szemlét tartottak a rendőrök a férfi otthonában
Fotó: Zsaru Magazin / Forrás: Facebook

Herczeg Gergő hadnagy, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vizsgálati osztály vizsgálója tájékoztatott, hogy egy múzeum munkatársa figyelt fel a Frommer 37M-re, ami egy második világháborús tiszti maroklőfegyver, majd hozzáfűzte:

„Az egész éjszakát az ingatlanban töltöttük, amelyben K. Szabolcs a szüleivel él, mert egymás után kerültek elő különféle fegyverek a szekrényekből és azok alól, továbbá táskákból, hátizsákokból, de a nagy részüket a padláson tartotta. Volt, amit ki sem csomagolt, csak felbontotta, megnézte, benne van-e, amit rendelt, és úgy hagyta. Volt köztük AK–47-es gépkarabély, több kispuska, forgótáras és hangtompítós fegyverek, illetve különféle pisztolyok. Zömében régebbi, vélhetően muzeális darabok. Összesen 67 fegyverként azonosítható tárgyat foglaltunk le, melyek közül 42 minősült működő lőfegyvernek, 10 gáz-riasztó, a többi pedig hatástalanított fegyver volt, illetve 2600 különféle lőszert is lefoglaltunk. A helyszíni szemle másnap délig tartott, és mivel a megyében illetékes fegyverszakértőnek nem volt ilyen nagy kapacitása, Budapestről, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központtól kértünk segítséget.”

Muzeális darabok is előkerültek
Fotó: Zsaru Magazin / Forrás: Facebook

Volt, amit már az ügy legelején furcsának találtak. „Több mint negyven működő fegyver és tengernyi lőszer. Ebből arra is lehetett volna következtetni, hogy terrortámadást készítettek elő ebben a csendes, kis borsodi faluban” – fogalmazott Sallai István alezredes, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vizsgálati osztályvezetője, majd hozzátette, hogy a körülmények azonban azt támasztották alá, hogy egy megszállott és felelőtlen gyűjtő akadt horogra. 

„K. Szabolcs elismerte, hogy tudta, a vásárlásai nincsenek teljesen rendben, de nem gondolta, hogy ezért börtönbe kerülhet, pedig diplomás emberről van szó. A büntetőjogi vonatkozásnak nem nézett utána, annyira magával ragadta, hogy az internetről fegyvereket rendelhet. Belátta, hogy a lőszerek mennyisége és sokfélesége alapján nehéz kizárni, hogy ezeket a fegyvereket ne akarta volna használni, mégis ezt bizonygatta, ami azért tűnt hihetőnek, mert hat vadászfegyverrel legálisan rendelkezett, és azokat sem használta. A fegyver- és lőszerbirtoklás vágya motiválta. Szerette őket nézegetni és tisztogatni” – idézik az alezredest a Zsaru Magazin bejegyzésében.

A férfi nem adott információkat arról, hogy honnan gyűjtött be ekkora mennyiségű fegyvert és lőszert
Fotó: Zsaru Magazin / Forrás: Facebook

Kiderült, hogy K. Szabolcs végül beismerő vallomást tett, azokról viszont nem állt szándékában információt adni, akiktől vásárolt. A rendőrség kezdeményezte a letartóztatását, amit a bíróság el is rendelt, majd fél év elteltével került bűnügyi felügyelet alá.

Közben a bűnügy országos szintűvé nőtte ki magát

A kazincbarcikai vizsgálók a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának közvetítésével megbízást kaptak az országos koordinációra, amelynek Oszlánszki Sándor alezredes, főkapitányi biztos lett a felelőse – olvasható a posztban, majd Herczeg Gergőt idézik:
„K. Szabolcs azt vallotta, 2020 őszén kezdett el fegyvereket rendelni, és csak az egyik legnagyobb online piactéren aktivizálta magát, ezért erre az időszakra és erre az internetes platformra koncentráltam, de természetesen a gyanúsított banki átutalásait is bekértem. Az online piactér terjedelmes listát küldött nekünk minden olyan hirdetésről, amelyekben olyan szavak szerepeltek, hogy „fegyver” és „lőszer”. Ezek levételi időpontjait is feltüntették, ami segítette az azonosítást, de mivel az ilyen jellegű hirdetések sosem egyértelműek, nem volt könnyű összerakni, hogy K. Szabolcs kitől mit vásárolt. Nemegyszer szembesültünk azzal, hogy gáz-riasztó fegyverként hirdettek működő lőfegyvert. Ehhez jött, hogy a gyanúsított telefonon hívott olyan hirdetőket, akiktől korábban vásárolt. Ilyenkor a híváslistáját, a banki átutalásait és a kiszállítással megbízott futárcég adatbázisát vetettük egybe. Táblázatba foglaltuk a felsőtelekesi fegyverbiznisz kapcsolatrendszerét, amely egyre csak telt.”

Nógrád vármegye is belekerült az országos bűnügybe

Mint az a rendőrség Facebookon közzétett tájékoztatójából kiderült, kizárólag Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből nem küldtek fegyvert, fegyveralkatrészt, illetve lőszert rejtő csomagot Felsőtelekesre, a többi 18 vármegyei rendőr-főkapitányság – köztük a Nógrád vármegyei – vizsgálati osztályainál kezdeményezték az ügyek feltárását, feldolgozását. 

A férfi valódi megszállott volt
Fotó: Zsaru Magazin / Forrás: Facebook

A felsőtelekesi bűnügy szálainak kibogozása közben a rendőrség látóterébe került egy borsod-abaúj-zempléni férfi, aki szintén az online piactérről rendelt fegyvereket és lőszereket, de nem ilyen mennyiségben. Ez a nyomozás még folyamatban van, így arról még nem közölhettek részleteket. 

A bejegyzésben azt írják, hogy a kazincbarcikai alezredes és hadnagy folytatja a borsodi faluban „bedurrant” bűnügy országos koordinációját, de K. Szabolcs aktáját már lezárták. Lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettével gyanúsítják, jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll. A vizsgálók becslése szerint 2 millió forintot költött arra a rengeteg fegyverre és lőszerre, amelyeket részben ki sem csomagolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában