Gázolás

2023.10.31. 09:17

Nem figyelt és a nap is a szemébe sütött – ezért gázolt a 71 éves sofőr a salgótarjáni körforgalomban

Vádat emelt az ügyészség egy 71 éves salgótarjáni férfi ellen, aki a megyeszékhely egyik gyalogos átkelőhelyénél okozott személyi sérüléssel járó balesetet.

Nool.hu

A vád szerint a férfi tavaly november 28-án a reggeli órákban autózott Kishartyán irányából Salgótarjánban, útját a 22. számú úton lévő körforgalmú útkereszteződésből az első kijáraton közlekedve, Bátonyterenye irányába kívánta folytatni.

A vádlott menetiránya szerint bal oldalról az úttestre lépett a körforgalom kijáratánál lévő gyalogos átkelőhelyen a sértett, aki ugyanakkor haladt át a külső forgalmi sávba, amikor a sofőr is odaért a járművével.

A férfi nem tanúsította a tőle elvárható figyelmet a gyalogos átkelőhely megközelítése során, a horizont felett alacsonyan járó nap fénye is zavarta, ezért nem észlelte a sértettet és az autó első részével elütötte őt. A vádlott későn kezdett fékezni, így a járművét csak az útszakasz későbbi részén tudta megállítani. A baleset következtében a nő súlyos sérüléseket szenvedett el.

A vádlott elkerülhette volna az ütközést, ha a körforgalomban a látási viszonyok korlátozottságára is tekintettel fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítette volna meg a gyalogos átkelőhelyet. 

A Balassagyarmati Járási Ügyészség fentiekre tekintettel közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg a büntetlen előéletű férfit. Vádiratában büntetővégzés alkalmazása mellett indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki vele szemben pénzbüntetést és tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint fizettesse meg a nyomozás során keletkezett 26.650 forint bűnügyi költséget is. Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában