Megfélemlítés

2023.09.28. 09:10

Szomszédja meggyilkolásával fenyegetőzött részegen az ecsegi férfi

A Nógrád Vármegyei Főügyészség bíróság elé állított egy 24 éves ecsegi férfit, aki telefonon azzal fenyegette a rendőrséget, hogy ha a rendőrök nem intézkednek, akkor ő megöli a szomszédját.

Nool.hu

A Nógrád Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a férfi régóta rossz viszonyban állt a két házzal arrébb lakó szomszédjával. Július 23-án háromszor is összevesztek, majd az ittas vádlott felhívta a 112-es segélyhívót és a Miskolci Hívásfogadó Központ diszpécserével közölte, hogy „vagy csinálnak valamit a szomszédjával, vagy meg fogja őt gyilkolni, és a házat is rágyújtja”. A fenyegetést a rendőrség komolyan vette, és a betelefonáló férfit előállították.

Az elkövetéskor a férfi ittas volt. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít. Aki abból a célból, hogy a rendőrséget vagy más állami szervet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, erőszakos bűncselekményt követ el, megvalósítja a terrorcselekmény bűntettét. Ha ilyen cselekménnyel fenyegetőzik, a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettét követi el – ismertették a közleményben. 

Mint írták: mivel a vádlott a betelefonáláskor a szomszédja megölésével fenyegetéssel arra akarta kényszeríteni a rendőrséget, hogy az ő akarata szerint intézkedjenek, a Nógrád Vármegyei Főügyészség a férfit terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt bíróság elé állította, és vele szemben felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.

A bíróság elé állítás a büntetőeljárások gyorsabb befejezését lehetővé tevő jogintézmény. Az ügyészség a gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetésétől számított két hónapon belül bíróság elé állíthatja, ha  a bűncselekményre a törvény tízévi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetést rendel, az ügy megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak és az elkövetőt tetten érték vagy a bűncselekmény elkövetését beismerte.

Jogerős az ítélet

Mivel a feltételek maradéktalanul fennálltak, a Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi indítvánnyal egyezően a bíróság elé állított férfit 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztette. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerős.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában