Bűncselekmény

2023.09.15. 14:18

Kilenc migránst akart átjuttatni a parassapusztai határátkelőn egy moldáv embercsempész

A magyar-szlovák járőrpáros a parassapusztai határátkelőhelyen fogta el azt az embercsempészt csütörtökön, aki még a jármű csomagtartójában is illegális migránsokat szállított.

Gerhát Karina

Még a jármű csomagtartójában is illegális migránsok voltak

Forrás: Police.hu

– A Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőre szeptember 14-én, csütörtökön közös magyar-szlovák szolgálatot látott el a Parassapuszta-Hont határátkelőhelyen a szlovák munkatársával, amely során 12 óra 5 perckor egy magyar hatósági jelzésű személygépkocsit vontak intézkedés alá. A járművet egy 20 éves moldáv állampolgárságú férfi vezette, akin kívül még kilenc ember tartózkodott a gépkocsiban, akik közül hárman a személyszállításra alkalmatlan csomagtartóban utaztak – mondta el portálunknak Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hozzátette: a külföldi utasok sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőri intézkedés megakadályozta azt, hogy a moldáv állampolgárságú férfi a Magyarország területére jogellenesen érkező külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez. Az egyenruhások az embercsempészt és a kilenc, magukat szírnek valló külföldit elfogták, majd előállították.

Mint megtudtuk: a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 20 éves férfival szemben csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt eljárást indított, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának az indítványozására. A nyomozók a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

– Az embercsempészés alapesetben egytől öt évig, minősített esetben pedig akár öttől tizenöt esztendőig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – emelte ki Király-Kollár Ramóna.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában