Állatkínzás

2023.09.22. 11:19

Állatbarátnak tartja magát a férfi, aki tiltott kutyaviadalokat rendezett Nagyorosziban

Tiltott kutyaviadalokat tartott saját garázsában az a nagyoroszi férfi, aki állatbarátnak vallja magát.

Nool.hu

A napokban sokkoló felvétel került elő a Nagyorosziban élő T. Gáborról. Amint arról portálunk is beszámolt, a 43 éves férfi saját háza garázsában eresztett össze két kutyát, hogy azok egymással harcoljanak. Az ügyről a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság is beszámolt. Mint írták, a rétsági rendőrök szeptemberben helyszíni szemlét folytattak a nagyoroszi férfinél, mert felmerült a gyanú arra vonatkozóan, hogy az ingatlan garázsában tiltott állatviadalt tartott.

– A gyanú megalapozott volt, ugyanis a helyszínen a nyomozók négy állatviadalra kiképzett harci kutyát és a kiképzésükhöz szükséges eszközöket foglaltak le. A férfi a kutyájával szemben indokolatlanul úgy bánt, hogy azzal az állat maradandó egészségkárosodását, vagy akár pusztulását is okozhatta volna. A kutyák elszállításáról állatvédők gondoskodtak – ismertette Király Kollár Ramóna, a rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrök a lakóhelyén elfogták a férfit, majd állatviadal szervezése és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését. 

– Egy kölyök pitbullt adtam el az egyik ismerősömnek, ő meg áthozott egy szukát, hogy próbáljuk ki, „mire megy" az én kutyámmal. A garázsomban engedtük össze őket, de ez csak egyszeri alkalom volt két éve, és nem is ment élesben. Három perc volt az egész. Csupán kisebb sérüléseket szenvedtek, és fogadást sem kötöttünk rájuk – fogalmazott az Origó cikkében Gábor. A férfi úgy véli, a felvételt egy ismerőse juttatta el az állatvédőkhöz, bosszúból egy korábbi vitájuk miatt.

– Hat éve tartok pitbullokat, de csak egyszer adtam el belőlük az első fedeztetésnél. Jártam velük legális versenyekre is, főleg külföldre, ahol súlyokat kellett húzniuk, de kutyaviadalon sosem vettem részt. A felvételen szereplő eb már elpusztult, miután elszabadult egyszer az udvarban, a társa meggyilkolta – mondta a 43 éves férfi. Hozzátette: rendszeresen hordtam őket sétálni a faluban.

A 7 esztendős lánya melléjük feküdt

– Az emberekkel barátságosak voltak, csak állatokkal viselkedtek ellenségesen. Ugyan láncon tartottam őket, de normális körülmények között éltek. A 14 éves lányom is sokszor vitte őket sétálni, a 7 esztendős húga pedig melléjük feküdt. A feleségem és én is nagyon szerettük őket. Sokat áldoztam rájuk, drágán vettem őket annak idején kölyökként. Állatbarát vagyok, imádom a kutyákat. Előttük terrierem volt 30 évig – tette hozzá a hegesztőként dolgozó férfi. Kutyái, Moszkító, Kóper, Kokó és Csili végül állatvédőkhöz kerültek, miután a rendőrök elvették őket a férfitól.

A videóval kapcsolatban nekünk is azt mondta, hogy „csak" edzés volt, de harcoltatás sem áll tőle távol. Azzal állt elő, hogy a kutyái milliókat érnek, és azt is elismerte, hogy – főleg külföldön – viadalokon is részt vett már. Ugyan az országban már számos viadalos állatkínzót sikerült a segítségünkkel elkapni, de a jelenség sajnos még mindig sem szűnt meg teljesen. A most elkapott férfi is elismerte, hogy már sokkal jobban odafigyelnek a lebukásra –  mondta el az Origó cikkében Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában