Bűnügy

2023.08.31. 14:40

Tíz migránst zsúfolt személyautójába az ukrán embercsempész, Hontnál kapcsolták le

Hont-Parassapusztán, a határátkelőhelyen fogták el a rendőrök azt az ukrán embercsempészt, aki egy személyautóban összezsúfolva tíz migránst szállított.

Nool.hu

A tíz migráns szokás szerint szírnek vallotta magát. Ukrán embercsempész szállította őket

Forrás: Nool.hu

Fotó: Police.hu

A Rétsági Rendőrkapitányság járőre augusztus 30-án, szerdán a hajnali órákban Parassapuszta - Hont határátkelőhelyen – közös szlovák magyar szolgálat ellátása során – szlovák munkatársával együtt vont ellenőrzés alá egy magyar hatósági jelzésű személygépkocsit és annak 37 éves sofőrjét – írja portálunknak eljuttatott közleményében a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A jármű átvizsgálása során az intézkedő egyenruhások összezsúfolódva az utastérben nyolc migránst találtak, míg a csomagtartóban további két külföldi tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

A rendőrök elfogták és előállították a külföldi állampolgárokat

A rendőri intézkedés megakadályozta azt, hogy az ukrán állampolgárságú férfi Magyarország területére jogellenesen érkező külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez. A Rétsági és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársai az embercsempészt és a tíz fő, magukat szírnek valló külföldit elfogták és előállították.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a 37 éves ukrán állampolgár ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, őt őrizetbe vették és előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásának indítványozására. A nyomozók a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták.

Akár húsz évre is rács mögé kerülhet az embercsempész

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A közlemény emlékeztet arra is: az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában