Szén-monoxid

2023.08.22. 10:04

Riadalom: szivárgott a gyilkos gáz egy salgótarjáni lakásban

A gázüzemű vízmelegítőből szivárgott a veszélyes gáz egy lakás levegőjébe hétfő éjjel Salgótarjánban, a Budapesti úton. Szerencsére a szén-monoxid-érzékelő megmentette az ott élők életét.

Angyal Eszter

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfő éjjel Salgótarjánban, egy Budapesti úti társasház egyik lakásában – közölte weboldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Hozzátették: a készüléknek köszönhetően az ingatlan lakója azonnal szellőztetni kezdett és nem sérült meg. 

A helyszínre a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vonultak, akik visszaállították a jelzéskori állapotokat, és mérőműszerükkel a működő vízmelegítő környezetében mutatták ki a mérgező gáz koncentrációját. A lánglovagok a gázszolgáltatót is értesítették a történtekről.

A gyakran csak csendes gyilkosként emlegetett szén-monoxid rendkívül veszélyes, hiszen színtelen és szagtalan gáz, ami a lakás levegőjébe jutva könnyen emberéletet is követelhet, ráadásul már alacsony koncentrációban is veszélyes lehet. Épp ezért a katasztrófavédelem szakemberei rendszeres ellenőrzést és jelzőkészülék felszerelését javasolják a lakosoknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában