Bűnügy

2023.07.24. 10:10

Büntetőeljárás vetett véget az évekig tartó családon belüli erőszaknak Nyugat-Nógrádban

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 46 éves nyugat-nógrádi férfi ellen, aki éveken keresztül terrorizálta feleségét, gyakran három gyermekük előtt.

Nool.hu

A gyerekek is végignézték, amit az apa művelt

Forrás: Nyomozati iratok

A vádirat szerint a vádlott és a sértett 2002-ben házasodott össze, 2013-ban váltak el, de 2019-ben ismét házasságot kötöttek, mindeközben három gyermekük született - írja közleményében a Nógrád Vármegyei Főügyészség. 2021-ben második házasságuk is tönkrement, de ezt követően is együtt éltek családi házukban.

A szülők között 2016-tól váltak rendszeressé a konfliktusok, melyek forrása a férfi italozó életmódja, majd a sértett új párkapcsolata volt. A veszekedések gyakran tettlegességig fajultak, a vádlott különböző eszközökkel, így vascsővel és késsel is fenyegette feleségét, többször ütötte pofon, volt, hogy a haját tépte, kicsavarta a kezét, és rendszeresen trágár kifejezésekkel illette.

Késsel kergette családját a feldühödött férfi

A férfi a házuk berendezési tárgyaiban, nyílászáróiban is gyakran kárt tett, alkalmanként önmagát is megsebesítette. A sértett védekezésképpen többször pofon ütötte férjét, saját és gyermekei testi épségét védve próbálta kilökni a házból a férfit, egy alkalommal kést vett magához, amivel védekezés közben megvágta őt.

Tavaly augusztus 11-én ismét összevesztek. A férfi a konyhaszekrényből magához vett egy kést, felesége a 14 és 5 éves gyermekkel az emeletre menekült, ahol behúzta maga mögött a lépcsőt elzáró műanyag harmonika ajtót. A vádlott a kést több alkalommal az ajtóba szúrta, azt átszakította, közben megsebezve az asszonyt is. Ezt követően elhagyta a házat, a 14 éves lánya telefonon kihívta a rendőrséget.

Végignézték a gyerekek is a bántalmazásokat

 A szülők közt évekig zajló eseményeknek mindhárom gyermek rendszeresen tanúja volt.  Többször végignézték anyjuk bántalmazását, az agresszív vádlott elől esetenként a ház szobáiban kellett elrejtőzniük. A történtek hatására tanulási nehézségekkel és dühkezelési problémákkal küzdenek, a legidősebb lánynál depresszió és pánikrohamok jelentkeztek.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség kapcsolati erőszak és kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolta meg a családapát. Vádiratában börtönbüntetést, közügyektől eltiltást, valamint eltiltást indítványozott minden olyan foglalkozás gyakorlásától, mely keretében 18 évesnél fiatalabb személy nevelését, gondozását, felügyeletét, gyógykezelését végezné. Az ügyészség indítványt tett továbbá a kés elkobzására és a 251 ezer 455 forintos bűnügyi költség megfizettetésére is - írja a közlemény. - Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Ne várjuk, amíg vér folyik!

2013-ban került be a Büntető Törvénykönyvbe a kapcsolati erőszak bűncselekménye, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársával készített ismeretterjesztő kisfilm az alábbi linken érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában