Csalás

2023.06.27. 09:40

Vádat emeltek Balassagyarmaton az unokázós csaló ellen, aki számos időst vert át

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 29 éves budapesti férfi ellen, aki társaival számos idős sértettől csalt ki nagyobb összegeket különböző valótlan történeteket előadva nekik.

Nool

A vádirat szerint a férfi terhére hét, 2021 májusában és júniusában elkövetett „unokázós” csalás róható:

Május 20-án a 80 éves váci sértettet egy, a nyomozás során ismeretlenül maradt nő – magát a sértett menyének kiadva – felhívta, hogy eltulajdonított egy több millió értékű csomagot, amit ki kell kifizetnie, ha nem, akkor az egész család bajba kerül. A sértett a telefonhívást követően a vádlott által odaküldött futárnak átadott 1,1 millió forintot.

Május 21-én szintén egy nő hívta fel telefonon a 74 éves tárnoki sértettet azzal, hogy ő az unokája, és bajba került: egy csomagküldő szolgálatnál dolgozik, ahol az egyik küldeményben kábítószer volt, és „nem engedik el”, ha nem fizet 3 millió forintot. Az idős, tévedésbe ejtett nő ezt követően a vádlott társának átadott 2 millió forintot.

Május 24-én egy ismeretlenül maradt személy hívta fel a Bicskén élő 83 éves nőt magát az unokájának kiadva. A hang segítséget kért azt állítva, hogy megverték és pénzre van szüksége. Miután a nagymama a megbeszélt helyre tett 1,2 millió forintot, a hívó fél még több pénzt kért, így a sértett további 1.530.000 forintot és összesen 520.000 forint értékű aranyékszert is átadott a csalóknak.

Május 26-án a 72 éves zsámbéki sértettet az unokájaként bemutatkozva hívta fel egy ismeretlen személy azt állítva, hogy bajba került. Hogy segítsen, a vádlott által odairányított futárnak átadott 220.000 forint készpénzt és 160 ezer forint értékű aranyékszert.

Május 28-án a vádlott társa a 78 éves pilisvörösvári sértettől – azt követően, hogy egy ismeretlen személy magát a nő fiának kiadva magát ügyvédi költségekre kért pénzt – a megbeszéltek szerint átvett 8.650 eurót és 1.280.000 forintot.

Május 31-én a 88 éves dunaújvárosi sértett a „lányától” kapott egy telefonhívást, miszerint bajban van és pénzre van szüksége. Az ezúton tévedésbe ejtett sértett a vádlott társának átadott 500 ezer forintot, hogy eljuttatja a bajba került nő részére.

Június 8-án a 80 éves kunszentmiklósi sértettnek a lányunokájának adta ki az ismeretlenül maradt személy, és arra hivatkozva hívta fel, hogy bajba került, pénzt kért tőle. A hozzá küldött futárnak átadott 1 millió forintot, valamint arra is rávették, hogy összetörje a mobiltelefonját.

Próbaidő alatt követte el a csalásokat
A vádlott irányította a futárokat az ország különböző pontjain élő sértettek házához, és utasította őt a pénzösszegek átvételére, valamint az általa megjelölt személyeknek történő átadására, ezért az ügyészség 7 rendbeli, idős koránál fogva a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolta meg. Vádiratában börtönbüntetés kiszabását, közügyektől eltiltását, valamint – mivel próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el cselekményeit – az ellene jogerősen kiszabott 1 év 10 hónap fogházbüntetés végrehajtását indítványozta. Jogerős elmarasztaló ítélet esetében az eljárás során felmerült 289.564 forint bűnügyi költséget és a sértettek által bejelentett összesen közel 9,5 millió forint polgári igényt is meg kell fizetnie.
Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Februárban arról írtunk, hogy Salgótarjánban hat alkalommal, míg Balassagyarmaton négy esetben hívtak fel időseket a csalók és a régi „unokázós” trükkel próbálkoztak nagyobb összeget megszerezni tőlük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában