Vakáció

2023.06.16. 10:25

Hasznos rendőrségi tippek a gondtalan nyárhoz

Ahhoz, hogy a nyári vakáció a szülők és a gyermekek számára is gondtalan legyen, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság ad jópár hasznos, a szünidőre összeállított bűn- és balesetmegelőzési tanácsot.

Nool

Forrás: police.hu

A héten a megyei települések iskoláiban is kicsengetnek, s ezzel véget ér az idei tanév. Vármegyénkben több ezer általános és középiskolás diák számára kezdődik el a közel két és fél hónapig tartó, várva várt szünidő.

A nyári szünetet otthon töltő gyermekekre számos veszély leselkedhet, amelyet a dolgozó szülők általában nagyszülői felügyelettel, ismerősök, bébiszitterek, illetve szervezett táborok segítségével próbálnak megelőzni. Fontos, hogy a gyerekeket lehetőség szerint ne hagyják egyedül, illetve ne engedjék, hogy csapatosan csellengjenek az utcán, hiszen könnyen bűncselekmények áldozatává válhatnak. A rendőrség közleményben ad hasznos tanácsokat a szülőknek, nagyszülőknek, hogy gondtalanul teljen el ez a nyár is.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Legyen mindig információja a gyermeke hollétéről, baráti köréről, illetve társaságáról.
  • Amennyiben a gyermeke elmegy otthonról, csak a legszükségesebb dolgok legyenek nála, értékeivel ne kérkedjen nyilvános helyen.
  • Tudatosítsa a gyermekében, hogy lehetőleg soha ne álljon szóba idegenekkel, ne fogadjon el tőlük semmit. Ha gyanús személyre figyel fel a lakókörnyezetben, azonnal menjen biztonságos helyre, például egy közeli üzletbe, közintézménybe. Hívja fel gyermeke figyelmét, hogy ilyen esetekről mindig számoljon be Önnek.
  • Ha a gyermek egyedül tartózkodik otthon, soha ne nyisson ajtót idegeneknek. Amennyiben mégis szükséges, úgy ne tudassa az ismeretlennel, hogy egyedül van a lakásban.
  • Beszéljék meg közelben lakó ismerőssel, szomszéddal, hogy szükség esetén hogyan tudják Önt értesíteni.
  • Biztosítsák a gyermek számára az elérhetőséget, beszéljék meg, hogy kihez és hova fordulhatnak segítségért, ha baj történne.
  • A gyermek ismerje a 112-es központi segélyhívó számot, a szülei telefonszámát és lényeges, hogy tisztában legyen az általános biztonsági- és tűzvédelmi szabályokkal.

A nyári szünet beköszöntével általában jelentősen megnő a gyalogosan vagy kerékpárral önállóan közlekedő fiatalok száma. Kérjük a szülőket és a közúti közlekedésben résztvevőket, hogy a nyári időszakban különösen ügyeljenek rájuk, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői.

Fontos, hogy a vakáció közeledtével, a közlekedési balesetek elkerülése érdekében a szülők a gyermekeikkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat.

  • Hívja fel a gyermeke figyelmét arra, hogy az úttesten való biztonságos áthaladáshoz lehetőleg keressen egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet („zebrát”), és ott, ha teheti nagyobb csoporttal, felnőttekkel együtt lépjen le az úttestre. Ha a közelben nincs „zebra” akkor az útkereszteződésben, lehetőség szerint felnőtt segítségével menjen át a túloldalra.
  • Mondja el gyermekének, hogy mielőtt lelépne a járdáról és átkelne az úttesten alaposan nézzen körül!
  • Tanítsa meg neki, hogy az úttesten gyalogosan átkelni csak a jelzőlámpa zöld jelzésekor szabad, ahol nincs a gyalogosok forgalmát irányító fényjelző készülék, ott csak a járda meghosszabbított vonalában, valamint szétnézést követően szabad átkelni. Hívja fel a figyelmét, ha a zebránál, vagy a vasúti átjárónál van lámpa, tilos jelzés esetén soha ne menjen át!
  • Figyelmeztesse őt, hogy álló jármű, vagy egyéb tárgy takarásából soha ne lépjen le az úttestre, mert nemcsak ő nem látja a feléjük közeledő járműveket, hanem azok vezetői sem észlelik őt kellő időben!
  • Vizsgálják át együtt a gyermeke kerékpárját, a kötelező tartozékok meglétét és állapotát. Gondoskodjanak arról, hogy a gyermek csak jó műszaki állapotú kerékpárral induljon útnak. Működjenek a fékek, a kormány és legyenek lámpák, prizmák a biciklin!
  • Kerékpározáshoz, gördeszkázáshoz és görkorcsolyázáshoz is ajánlott a védőfelszerelések - fejvédő, kesztyű-, valamint láthatóságot elősegítő eszközök (ruházat, láthatósági mellény, fényvisszaverő eszközök) viselése, amelyek növelik a biztonságot.
  • Amennyiben szabadvíz vagy szabadstrand mellé mennek, mindig csak az engedélyezett és kijelölt fürdőhelyen fürödjenek, és vegyék figyelembe a gyerekek vízbiztonságát, úszás-tudását is.
  • Felhevült testtel vízbe ugrani, szeszes italtól befolyásolt, vagy bódult állapotban fürdőzni életveszélyes. Tartsák be a tiltó jelzőtáblák utasításait, és figyeljék a viharjelző jelzéseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában