Migráns

2023.04.12. 09:58

Nógrádban lebukó embercsempészek ellen emelt vádat az ügyészség

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt két lengyel és egy ukrán férfi ellen, akik Nyugat-Európába tartó menekülteket igyekeztek átjuttatni illegálisan a magyar-szlovák határon.

Nool

Gyakran embertelen körülmények között utaznak a migránsok

Forrás: police.hu

A vádirat szerint a 22 éves ukrán férfi 2022 júniusában egy cseh rendszámú járműben 21, magát szír, valamint hat, magát afgán állampolgárnak valló – Magyarország területén illegálisan tartózkodó – személynek segített anyagi haszonszerzés végett a szlovák-magyar határon történő engedély nélküli átlépésben, amikor Szécsényben, már az országhatár közelében egy rendőri ellenőrzés alkalmával lebukott.

Nem sokkal később, júliusban egy 28 éves lengyel sofőr szintén pénzért, ugyancsak a magyar-szlovák határ felé szállított hét, magát szír állampolgárnak valló menekültet illegális határátlépésük végett, őt egy Rétságon tartott rendőri ellenőrzés buktatta le.

Pár héttel később, augusztusában egy 45 éves lengyel féri öt szír állampolgárt szállított – ugyancsak pénzért – a magyar-szlovák határ felé, hogy illegálisan Nyugat-Európába vigye őket, de Balassagyarmaton egy rendőri ellenőrzés során lebuktak, két menekült az autó utasteréből, másik két személy a csomagtartóból került elő.

Az embercsempészek a menekülteket a déli határtól tartó több órás autóúton összezsúfolva, ülőhely és mozgási lehetőség nélkül fuvarozták, ezért a Balassagyarmati Járási Ügyészség mindhárom férfi ellen a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészet miatt emelt vádat, és minden esetben végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint kiutasításra tett indítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában