Óvatosan

2023.04.07. 12:20

Az ünnepek alatt is biztonságra intenek a nógrádi rendőrök

A rendőrség idén húsvétkor is bízik a közlekedők szabálykövető magatartásában, felelős viselkedésében, józanságában.

Nool

Közlekedésbiztonsági szempontból húsvét az egyik legveszélyesebb időszak

Forrás: police.hu

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az ünnepekre fokozott közterületi jelenléttel készül, amelynek fő célja a balesetek megelőzése és a zavartalan közlekedés biztosítása.

A húsvét a családi összejövetelek és a vendéglátás időszaka, ezekben a napokban a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére növekszik. Ezért kiemelten fontos, hogy betartsák a közlekedési szabályokat, türelmesek és előzékenyek legyenek egymással, hogy mindenki biztonságban hazaérjen a családjához!

A családi, baráti összejövetelek alkalmával a vendéglátók ne kínálják alkohol tartalmú itallal a járművezetőket. Balesetmegelőzési szempontból kiemelt fontosságú a biztonsági öv, valamint a gyermekbiztonsági rendszer előírásszerű használata, amelyek jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek csökkentésében mutatkozik meg.

A járművezetők és a gépjárművek utasai, lakott területen belül és kívül egyaránt kapcsolják be a biztonsági öveket. Fontos, hogy gondoskodjanak az autóban utazó gyermekek biztonságáról is, ezért használjanak életkornak és magasságnak megfelelő gyermekbiztonsági rendszert. Ez egy speciális védőeszköz, amely elsősorban közlekedési baleset esetén nyújt védelmet azzal, hogy használata jelentősen csökkenti a személyi sérülés kialakulásának kockázatát.

A gyermekbiztonsági rendszerek – gyermekülések és ülésmagasítók – sokféle kivitelben készülnek, a köztük való eligazodás figyelmet igényel. Magyarországon az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet (KRESZ) 48. §-ban található rendelkezések tartalmazzák részletesen az erre vonatkozó szabályokat. 

Húsvétkor a közutakon nagyobb számban jelennek meg a kerékpárosok, de számítani kell a megnövekedett gyalogosforgalomra is. A járművezetőket kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljék ki az úton közlekedő járókelőket, illetve az egy nyomon haladó járműveket. Gyalogosként és kerékpárosként is közlekedjenek a szabályok betartásával és ügyeljenek a láthatóságukra. Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viseljenek láthatósági mellényt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában