Igazságügy

2023.03.28. 18:22

Továbbra is a hatékony és időszerű ítélkezés megvalósítása a cél Balassagyarmaton

A Balassagyarmati Törvényszék kedden délelőtt az országban elsőként tartotta meg a minden évben megrendezésre kerülő összbírói értekezletét a törvényszék Köztársaság téri épületében. Az értekezletet megelőzte egy sajtótájékoztató is, ahol a Balassagyarmati Törvényszék 2022. évi működéséről, eredményeiről számoltak be.

Lászlók Judit

Járásbírósági szinten Nógrádban egy éven belül befejezik a polgári perek 93,5 százalékát

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lászlók Judit

Dr. Lajkó Péter, a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény írja elő a törvényszék elnökének azt, hogy évente egyszer tájékoztassa az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét összbírói értekezleten a bíróság működéséről, az ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetéről. Ennek keretében a 2022-ben kitűzött célok és intézkedések végrehajtásáról és eredményeiről, illetve a 2023-ra kitűzött célok és azok megvalósítását szolgáló igazgatási intézkedésekről. 

Ezt követően dr. Senyei György, az OBH elnöke szólalt fel a sajtótájékoztatón. 

– A Balassagyarmati Törvényszék ügyforgalmát és létszámát tekintve az ország legkisebb ítélkezési egysége. Az országos ügyérkezés 1,7 százaléka érkezik a törvényszékre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos a Balassagyarmati Törvényszék munkája – mondta dr. Senyei György. Hozzátéve, időszerűség és szakmaiság, kiegyensúlyozott ítélkezési tevékenység jellemezte 2022-ben a helyi törvényszék munkáját.

Továbbra is a hatékony és időszerű ítélkezés megvalósítása a cél Balassagyarmaton
A Balassagyarmati Törvényszék ügyforgalmát és létszámát tekintve az ország legkisebb ítélkezési egysége
Fotós: Lászlók Judit / Forrás: Nool.hu

Az OBH elnöke kifejtette, a bíróságok ügyforgalmi helyzetének alakulása három mutató relációjában vizsgálható: érkezett, befejezett és a folyamatban lévő ügyek rendszere. A Balassagyarmati Törvényszéken a pandémia ellenére 2020-tól kezdve folyamatos az ügyérkezés növekedése. Azonban ezzel ellentétes az országos átlag tendenciája, ahol 2,8 százalékos csökkenés volt 2022-ben. A Balassagyarmati Törvényszékre és a járásbíróságaira viszont 4,1 százalékkal több ügy érkezett. Továbbá 2022-ben a befejezések száma meghaladta az érkezési ügyszámot, ennek következtében a folyamatban lévő ügyek száma, az ügyhátralék is csökkent. 

– A Balassagyarmati Törvényszéken a két éven túli ügyek száma 19,2 százalékkal csökkent. A két éven túl folyamatban lévő ügyek száma az összes ügyhöz képest 3,7 százalékkal csökkent, ami az országos átlagnál kedvezőbb – közölte dr. Senyei György. Hozzáfűzte, kiemelkedő a járásbírósági elsőfokú civilisztikai ügyszak, ahol a határozatok elsőfokú jogerőre emelkedési aránya 94,2 százalék. Emellett 2022-ben 16,67 százalékkal emelkedett a távmeghallgatások száma 2021-hez képest, tavaly összesen 616 távmeghallgatást tartottak. 

Dr. Senyei György végül kitért arra is, hogy a Balassagyarmat Törvényszéken tavaly 222 millió forint értékben került sor épületenergetikai korszerűsítésre, állagmegóvó felújításokra, hűtő-fűtő rendszer kiépítésére és a villamoselosztó hálózat felújítására. 

A sajtótájékoztatón dr. Fekete Zsolt a Balassagyarmati Törvényszék elnöke a 2022-es eredményekről nyújtott részletes tájékoztatást. Mint mondta, tavaly év végén 39 volt a bíró létszám, a titkári 17, a fogalmazói 2, valamint 173 igazságügyi alkalmazott segítette a munkát. Összesen 20 ezer 70 új ügy érkezett a törvényszékre és a járásbíróságokra.

– Járásbírósági szinten a büntető ügyszakban 14 százalékkal, polgári ügyszakban közel 3 százalékkal, a szabálysértési ügyszakban a peres ügyek száma mintegy 10 százalékkal nőtt. A növekedés a járásbíróságok ügyérkezés növekedésével teljesült. Ezen belül is a polgári ügyek érkezése a törvényszéken 17,5 százalékkal, a munkaügyi ügyszakban közel 9 százalékkal csökkent, a büntetőügyszakban a 21,6 százalékkal nőtt. Az elsőfokú ügyeket tekintve az előző évi 23-al szemben 29 elsőfokú büntetőügy érkezett a helyi törvényszékre – részletezte dr. Fekete Zsolt. Kiemelte továbbá törvényszéki szinten hasonlóak az adatok nem peres ügyek kapcsán mint 2021-ben. 

Emellett 5,2 százalékkal több ügyet fejeztek be a törvényszéken és a járásbíróságokon, mint 2021-ben, 1019 üggyel. A befejezések száma 2022-ben 20 ezer 454. Mint mondta, járásbírósági szinten egy éven belül befejezik a polgári perek 93,5 százalékát, a gazdasági perek 78 százalékát, a büntető perek 85 százalékát, a szabálysértési perekben pedig 99,1 százalékát. Törvényszéki szinten pedig a polgári perek 75,8 százalékát, a gazdasági perek 95 százalékát, a munkaügyi perek 87 százalékát, a büntető perek közel 58 százalékát fejezik be. A fellebezett ügyszakot tekintve, – ahol hat hónap a viszonyítási alap –, a polgári peres ügyek közel 90 százalékát, a gazdasági és büntető ügyszakban 90,4 százalékát fejezik be. Az elhúzódó ügyek kapcsán pedig, megjegyezte az öt éven túli ügyekből. 2021-ben és 2022-ben is 2 volt. 

Végül dr. Fekete Zsolt hangsúlyozta, továbbra is a magas színvonalú, hatékony és időszerű ítélkezés megvalósítása a célja a Balassagyarmati Törvényszéknek és járásbíróságainak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában