Balesetmegelőzés

2023.03.01. 15:41

Titkos akció: láthatósági zászlókat tettek ki ismeretlenek a tarjáni zebrák mellé

Úgynevezett „láthatósági zászlókat” helyeztek ki a salgótarjáni Rákóczi út több pontján annak érdekében, hogy nagyobb biztonsággal kelhessenek át a gyalogosok a zebrákon. A szokatlan balesetmegelőzési akció kezdeményezői egyelőre ismeretlenek, de a rendőrök pozitívan fogadták az ötletet.

G. P.

A belváros több zebrájánál is feltűntek a zászlók

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Február közepén írtunk arról, hogy elsodort egy idős gyalogost egy személyautó a Fő térnél lévő zebrán. A baleset elszenvedője súlyos sérülésekkel került kórházba. Az egyre gyakoribb jelenség megelőzése, illetve a gyalogosgázolások számának csökkentése érdekében – eddig ismeretlen kezdeményezők – a salgótarjáni Rákóczi út több pontján is elhelyeztek olyan dobozokat a hétvégén, amelyekben úgynevezett „láthatósági zászlók” találhatók. 

A Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság Facebook-oldalán erre reagálva emlékeztettek: a kihelyezett sárga színű zászlók alkalmazásának alapelve az, hogy átkeléskor a gyalogos a zebra egyik oldalán rögzített tárolójából kivesz egy fényvisszaverő csíkkal ellátott lobogót, majd miután átér, a másik oldalon beleteszi a dobozkába. Mint fogalmaztak, a gyalogos ezzel a kis eszközzel jelezheti az úttesten történő átkelési szándékát, valamint rossz látási viszonyok közt ezt használva láthatóbbá válhat a gépjárművezetők számára.

gyalogos, zebra, zászló, salgótarján
Kollégánk már kipróbálta, működik a módszer: az autósok már távolról látják a zebrán átkelő gyalogost
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

„A gyalogosok a közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői, ezért kérjük a járművezetőket, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet körültekintően, fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, az azon áthaladó gyalogos részére pedig biztosítsanak elsőbbséget” – hívta fel a figyelmet a szervezet. A bejegyzésből kiderült, hogy a rendőrök egyébként örömmel fogadnák a zászlókat kihelyezők javaslatait és ötleteit, amelyet a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottságnak címezve, Messenger-üzenetben tudnak eljuttatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában