Katasztrófa

2023.03.13. 11:24

Nógrádiak is segítettek a vörösiszap károsultjain

2010. október 4.: a Veszp­rém vármegyei Ajka közelében a magyar ipartörténet egyik legsúlyosabb balesete történt, amelyben tíz ember veszítette életét. Cikksorozatunkban az elmúlt évek azon legmeghatározóbb katasztrófáira emlékezünk, amelyek nemcsak Nógrádot, hanem az egész országot megmozgatták, és összefogásra buzdították az embereket.

Gubányi Patrik

Az iszapár kerítéseket, kocsikat és állatokat sodort el, utak, épületek és közművek sérültek meg

Forrás: MW

Bár 12 és fél éve történt a vörösiszap-katasztrófa, mindenki emlékezetéből előugrik az érintett települések neve: Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely. Mindössze 11 éves voltam, amikor történt, mégis megjegyeztem. Az újságok, a rádiók és a televíziók híradásai tele voltak a szerencsétlenségről szóló hírekkel. A maró iszapban térdig gázoló emberek képei pedig máig előttem vannak. A mintegy 700 ezer köbméter folyadék elszabadulását a timföldgyár vörösiszap-tároló gátjának átszakadása okozta, aminek következtében tíz ember meghalt, 390 helyi pedig elveszítette az otthonát. 

50 házat öntött el

Mint arról 2010. október 5-én a Nógrád Megyei Hírlapban olvashattak: az iszap két és fél méter magasan állt a 800 fős Kolontár egyes részein, mintegy 50 házat elöntve. A helyi iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. Bakos György, a katasztrófavédelem akkori ügyeletese ez idő tájt azt mondta: – Emberek ülnek a háztetőkön, melléképületek dőltek össze, mentették az emberéletet. Az iszapár kerítéseket, kocsi­kat és állatokat sodort el. Utak és közművek sérültek meg, többek között egy gázvezeték is. 

A vörösiszap-tárolóból kiszabadult ár az ötezres lélekszámú Devecser irányába is folyt, a víz rendkívül erős, 13 pH-értékű lúgot mosott ki. A kiáramló vörösiszapos víz Devecser egyharmadát, azaz körülbelül 400 házat öntött el. Az embereket traktorokkal menekítették ki az épületekből, sokan pedig a vasútállomásokon rekedtek. Somlóvásárhelyen 10 családot telepítettek ki a kultúrházba. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a szakemberek: összesen 70 tűzoltó, 11 mentőautó, 1 helikopter, 2 tömeges baleseti egység, több száz rendőr, valamint 100 katona. 

Hat tűzoltó vonult Nógrádból

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a Nool.hu kérésére ismertette: szűkebb hazánkból egy gépjárműfecskendővel hat tűzoltó vonult az érintett területekre, ahol az ügyeletes főtiszt irányította a mentési munkálatokat. 

A Magyar Nemzet 2020. október 4-én, a tragédia 11. évfordulóján azt írta: az újonnan megalakult második Orbán-­kormány első nagy próbatétele volt az ipari tragédia. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. korábbi vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán azt állította az Indexnek, hogy „a vörösiszap nem veszélyes”, sőt nemes egyszerűséggel ártalmatlan anyagnak nevezte a lúgos zagyot. Kiemelték: – Az újonnan felálló kormány október 5-én rendkívüli sajtó­tájékoztatót tartott, ahol Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: nem természeti katasztrófa, hanem emberi mulasztás történt.

Ugyanezen a napon Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal felfüggesztette a Mal Zrt. termelő tevékenységét, egyúttal utasította a kiömlött mérgező iszap tulajdonosát az ajkai térség­ben megsérült tározó helyreállítására. 

– A tragédia után két nappal pedig elvégezték a hatásterület légi felmérését, nem sokkal később pedig környezetinformatikai rendszert hoztak létre, hogy segítse a kármentésben részt vevők munkáját. Októ­ber 9-én reggel – tartva egy újabb vörösiszap-áradattól – elrendelték Kolontár teljes evakuálását, a település közepén négy-öt méter magas védőgátat építettek, hogy megvédjék az addig épen maradt házakat egy esetleges újabb gátszakadástól. 

A felelősök börtönbe, a cég pedig állami irányítás alá került
– Egy héttel a katasztrófa után a miniszterelnök bejelentette, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás alá vonják. A 2019. de­cember 13-án megszületett jogerős ítéletben a Győri Ítélőtábla hét vádlott esetében súlyosította az elsőfokú ítéletet, három vádlottat letöltendő szabadságvesztéssel sújtott. Az egykori cég­vezetők felül­vizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúrián, amely 2020 novemberében ítéletet hozott: börtönben maradnak a felelősök – tudósított korábban a Magyar Nemzet. Orbán Viktor miniszterelnök a vörösiszap-katasztrófa 10. évfordulója alkalmából megosztott egy videót, amelyben látható, hogy az érintett településeken mára nyoma sincs az egykori tragédiának. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában