Gyakorlat

2023.03.21. 16:18

Lánglovagok gyakorlatoztak a pásztói Margit Kórházban

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott Pásztó és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak hétfő és kedd reggel Pásztón, a Margit Kórház épületében.

Nool

A gyakorlat helyszínére, a pásztói Margit kórházhoz nyolc tűzoltó vonult két gépjárművel

Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Kapás Márton tű. főhadnagy

A gyakorlat feltevése szerint a pásztói Margit Kórház technikai-gazdasági épületének vízvezeték-szerelő műhelyében alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet végeztek az ott dolgozók, melynek következtében tűz keletkezett. A lángok átterjedtek a műhelyben található éghető anyagokra is. A tűz a szomszédos bútortároló helyiséget is veszélyeztette. A füsttel telített folyosót egy dolgozó nem tudta időben elhagyni, mindenki más épségben kijutott az épület tűzzel érintett részéből – írják a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A gyakorlat helyszínére nyolc tűzoltó vonult két gépjárművel. Odabent a szervezők a tüzet villogó piros, a füstöt villogó kék fényekkel imitálták. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat két vízsugárral fékezték meg. 

A tűz oltásával párhuzamosan a kórház területén talált sérültet – akit egy fabábu alakított – a megfelelő légzésvédelem biztosítása után kivitték az épületből. A gyakorlat során a beavatkozók az egészségügyi és fekvőbeteg ellátására szolgáló intézményekben keletkezett tüzek oltására, valamint a sérült személyek mentésének gyakorlására fókuszáltak.

A tüzek oltására, valamint a sérült személyek mentésének gyakorlására fókuszáltak
Fotós: Kapás Márton tű. főhadnagy / Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gyakorlatot hétfőn az "A", kedden pedig a "B" szolgálati csoport tagjai hajtották végre, felkészülve ezzel egy hasonló, éles helyzetre. A gyakorlatok zárásaként az adott gyakorlatvezetők szóban értékelték az állomány munkáját beosztásaiknak megfelelően.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a héten szituációs gyakorlatokon vesznek részt a nógrádi tűzoltók. Hétfő reggel a salgótarjáni garzonházban kezdték meg salgótarjáni hivatásos tűzoltók a gyakorlatot, amelyek egészen szerdáig tartanak majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában