Csendes gyilkos

2023.03.07. 11:31

Két nő került kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt Kisecsetről

Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt végül tragédia hétfő este Kisecseten, miután egy családi ház cserépkályhájából visszaáramlott a füst a lakás levegőjébe. A helyszínről két embert szállítottak kórházba.

Nool

– Füstszagot éreztek és rosszullétre panaszkodtak egy családi ház lakói Kisecseten, a Petőfi utcában hétfőn késő este – közölte hírportálunkkal a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kapás Márton elmondta, hogy a helyszínre a berceli hivatásos tűzoltók vonultak, akik az eredeti állapotok visszaállítása után vizsgálták a ház levegőjének összetételét. 

– A tűzoltók mérései kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. Vélhetően a lakásban üzemelő cserépkályhából szivárgott a füst – ismertette a részleteket Kapás Márton. A szóvivő elmondta, hogy ezt követően az egység felhívta a lakók figyelmét, hogy a kályhát mindaddig ne használják, míg azt szakember felül nem vizsgálta. 

Mint megtudtuk, a ház két lakóját a mentők szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt vitték kórházba. Csép Vivien Dorka, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa megkeresésünkre elmondta, hogy a helyszínre riasztott mentőegységek egy középkorú nőt, illetve egy idős nőt szállítottak kórházba a helyszínről.

A köznyelvben gyakran csak csendes gyilkosként emlegetik a szén-monoxidot – nem véletlenül:

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy fűtési szezonban nemcsak a lakástüzek száma emelkedik meg, hanem a szén-monoxid mérgezés okozta esetek is. Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban hírportálunknak elmondta, hogy a mérges gáz jelenlétét emberi érzékszervekkel nem lehet észrevenni, mivel színtelen, szagtalan és a levegőnél könnyebb, amely a tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét.

– A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei közé tartozik a rosszullét, a szédülés, a fejfájás, a hányinger és a fáradtság, amelyek könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel. A zárt térbe visszajutó gáz pedig már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Magas koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat – hívta fel a figyelmet Kapás Márton.

Hozzátette: a szén-monoxiddal összefüggő eseteket legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezések, a kémények, a kályhák, a gázkazánok, vagy a vízmelegítők okozzák. Problémát jelenthet továbbá a szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és a karbantartás elmulasztása, valamint a szellőző elemek lezárása is. Amennyiben a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, könnyen megtörténhet a baj.

Életet menthet a szén-monoxid-érzékelő:

A rendszeres szellőztetés elengedhetetlen, de a megfelelő levegőutánpótlást elősegíti például a nyílászárókba szerelt résszellőző is, emellett fontos a fűtő- vagy melegítő berendezés, illetve az égéstermék-elvezető felülvizsgálata és karbantartása is. Amennyiben minden rendben van, ellenőriztetve van a kémény, a készülék, és azoknak megfelelő a műszaki állapota, akkor ugyan biztonságban lehetnek, de még az sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét. Éppen ezért javasolt a szén-monoxid-érzékelő használata, amely életet menthet, ugyanakkor fontos, hogy az minőségi legyen és a katasztrófavédelem által jóváhagyott. 

– Érzékelőt csak megbízható forrásból és műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad venni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A néhány ezer forintos érzékelők megbízhatósága jellemzően nem megfelelő, ezek hamis biztonságérzetet keltenek bennünk – fejtette ki korábban hírportálunknak Kapás Márton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában