Ügyészség

2023.03.17. 18:48

A 2022-es évet értékelték a Nógrád Vármegyei Főügyészségen

Az elmúlt év kihívásairól és eredményeiről tartottak évértékelő ülést csütörtökön a Nógrád Vármegyei Főügyészségen.

Nool

Dr. Bóna Gyula István vármegyei főügyész nyitotta meg az értekezletet, majd a 2022. év kihívásait összegezve elmondta, hogy a koronavírus világjárvány és az energiaárak példátlan emelkedése az ügyészség történetének egyik legnehezebb időszakát hozta el, azonban az ügyészség működőképessége egyetlen pillanatra sem ingott meg, sőt olyan újítások jelentek meg, mint az elektronikus ügyintézést teljes egészében lehetővé tevő informatikai rendszer fejlesztése, valamint az online otthoni munkavégzés bevezetése - közölte portálunknak eljutatott közleményében a Nógrád Vármegyei Főügyészség. 

Mint írták a büntetőjogi szakági tevékenységét Sziliné dr. Séber Anita büntetőjogi főügyészhelyettes, míg a közjogi szakág elmúlt évben végzett munkáját dr. Nagy Zsuzsanna közjogi főügyészhelyettes ismertette.

Sziliné dr. Séber Anita beszámolójában kitért a regisztrált bűncselekmények és elkövetők, valamint az ügyészi intézkedések számának emelkedésére, értékelte a büntető szakterületen végzett tevékenység eredményességének alakulását. Hangsúlyozta, hogy a nehézségek ellenére valamennyi büntetőügyet sikerült a törvényes határidőben feldolgozni, így a büntetőeljárások elhúzódása továbbra sem róható az ügyészségek terhére. Kiemelte, hogy a megye ügyészi szerveinek váderedményessége 2022-ben is meghaladta az országos átlagot és megjelölte a büntető szakterület előtt álló feladatokat. Külön ismertette az elmúlt év közérdeklődésre számot tartó bűnügyeit.

Dr. Nagy Zsuzsanna a közérdekvédelmi szakág tavalyi évi tevékenységét értékelve kiemelte a szabálysértések törvényességi ellenőrzésével, valamint a környezet- és természetvédelmi feladatokkal kapcsolatban elért eredményeket, emellett kitért a büntetés-végrehajtással összefüggő ügyészi tevékenység ismertetésére is, végül meghatározta a 2023. évi célkitűzéseket.

Dr. Lajtár István a pandémiás helyzetre figyelemmel az elmúlt évek alapvető feladatának tartotta az ügyészi szervezet tagjai egészségének megőrzését és a működőképesség biztosítását. A pénzügyi és gazdasági kihívások miatti megtakarításokat a Nógrád Vármegyei Főügyészség eredményesen hajtotta végre. A vármegye ügyészi szerveinek munkájáról kiemelte, hogy a váderedményességi és a többi mutató is színvonalas és szakszerű munkára utal, emiatt elismerését és köszönetét fejezte ki valamennyi ügyészségi dolgozónak.

Összegzésként a jövőben is a törvényesség-szakszerűség-időszerűség hármas követelményére hívta fel a figyelmet a büntetőjogi és a közjogi szakágban, a kiegyensúlyozott jogalkalmazói tevékenység fenntartása érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában