Veszélyben

2023.01.09. 19:50

Gyalogos-tragédiák: Nógrád-szerte emelkedett a télen a gázolások száma

A téli hónapokban korán sötétedik, az utak csúszósak, síkosak, sokszor köd is nehezíti a közlekedést. Így nem meglepő, hogy ebben az időszakban megemelkedik a gyalogosgázolások száma. Nógrádban az elmúlt három hónapban 11 alkalommal ütöttek el gyalogosokat, kétszer tragédiával végződött a baleset.

Gulyás Edina

A téli hónapokban országosan jellemző, hogy több gyalogost gázolnak el, mint más évszakokban. Ennek egyik oka, hogy a járókelők egy része nem veszi figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Bármilyen hihetetlen ugyanis, de egy óránként ötven kilométeres sebességgel haladó autó fékútja száraz úton 34 méter, azonban nedves aszfalton a 47 métert is eléri. 

–A tavalyi és a tavalyelőtti nyári adatokhoz képest az őszi-téli időszakban némileg megemelkedett a gyalogosgázolások száma – tájékoztatott megkeresésünkre Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Ennek oka, hogy ezekben az évszakokban megnövekszik az éjszakai órák száma, így a láthatóság hosszabb ideig korlátozott.

Mint mondta, a leghidegebb hónapokban jelentősen romlanak a látási viszonyok, korábban sötétedik és a ködös, párás időben meglehetősen lecsökken a gyalogosok láthatósága. Ezért rendkívül fontos, hogy a gépjárművel közlekedők indulás előtt ellenőrizzék a világítóberendezések működését, valamint az ablaktörlő gumik állapotát, gondoskodjanak a lámpabúrák és a szélvédő tisztán tartásáról. A sofőröknek nagy hangsúlyt kell arra helyezniük, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal, a sebesség helyes megválasztása mellett közlekedjenek, és különösen figyeljenek a gyalogosokra!

A sajtóreferens arra is kitért: a KRESZ a gyalogosok részére kötelezően írja elő lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény, vagy ruházat használatát. A fényvisszaverő eszközök alkalmazása életmentő lehet lakott területen belül, sötétben és jó látási viszonyok között egyaránt, így a mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező. A láthatósági mellény mellett érdemes ebben az időszakban nem sötét színű, feltűnő, jól észrevehető hétköznapi ruházatot hordani. A gyalogosok ezzel is sokat tehetnek annak érdekében, hogy megelőzzék a balesetet.  

– Az elmúlt három hónapot tekintve a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 11 alkalommal történt gázolás, ebből kettő halálos kimenetelű volt – ismertette Király-Kollár Ramóna. 

Két halálos gázolás történt decemberben

Az eseteket felidézve elmondta, hogy tavaly december 9-én Varsány belterületén egy 44 éves nő gépkocsijával elütötte az úttesten előtte áthaladó gyalogost, aki az ütközés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette

Néhány nappal később, december 13-án Zagyvarónáról Salgótarján felé autózott egy 50 éves férfi. A Zagyva úton elgázolta a forgalmi sávjában, az úttesten keresztben fekvő gyalogost. A 76 éves férfi életét már nem tudták megmenteni, a helyszínen elhunyt

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában