Életmentés

2023.01.23. 21:29

Börzsönyi hegyimentők: gyermeket és kihűlt férfit is mentettek a hegy fogságából

Balesetek sora adott munkát a hétvégén a Börzsöny hegyimentőinek: többen eltévedtek és nem tudtak önerőből lejutni a hegyről, sőt, egy embert a teljes kihűlés közeli állapotban találtak meg.

Gubányi Patrik

Szombaton írtunk arról, hogy az Ipoly Erdő Zrt. óvatosságra intett mindenkit, hiszen az elmúlt hetek enyhe és extrém csapadékos időjárása túlságosan is feláztatta a Börzsöny talaját. A társaság felhívta a figyelmet, hogy a hegységben kirándulni fokozott körültekintést igényel, hiszen vízzel túltelített a talaj, mély sár, nagy vízmosások és áradó patakok a jellemzők, jelentős sodrással. Hozzátették, önmagában is nehéz és veszélyes a terep, helyenként jegesedéssel, emellett erős széllökések is lehetnek, főleg a magasabb, kitett régiókban.

Az elővigyázatosságra való felhívás ellenére szinte egymás után jöttek a balesetekről és eltűnt személyekről szóló beszámolók, így a Börzsöny Hegyimentő Szolgálat tagjai nem unatkoztak a hétvégén: összesen 7 esethez vonultak, amelyből 3 esetben volt szükség a mentők bevonására.

Eltévedt egy férfi a Nagy-Hideg-hegy térségében pénteken

Egy férfi pénteken késő délután a 112-es központi segélyhívó telefonszámon kért segítséget, miután eltévedt a Börzsönyben.

– A rendőrség a szolgálatunk ügyeletét összekapcsolta a bajba jutott személlyel, akinek az elmondásából feltételeztük, hogy Nagy-Hideg-hegy térségében, valamelyik sípálya alján tartózkodhat. Hegyimentő egységünk azonnal útnak indult, miközben telefonon megkérte a Nagy-Hideg-hegyi turistaház üzemeltetőit, hogy kérdezzék meg az ott tartózkodó kirándulókat, vannak-e közöttük rutinos, gyakorlott túrázók, akik vállalnák, hogy a mentőegység megérkezéséig megkeresik és az épületbe kísérik a bajba jutott személyt, amennyiben nincs más sérülése – írták közleményükben a hegyimentők. 

Sokan a férfi segítségére siettek
Sokan a férfi segítségére siettek
Forrás: borzsonymentok.hu

– Szerencsére három gyakorlott túrázó azonnal elindult a jelzett helyre, akik rövidesen megtalálták a fiatal férfit és kutyáját. A hirtelen toborzott mentőcsapattal a fiatalember eljutott a turistaházba, ahová ugyanakkor megérkezett a hegyimentő egységünk is. A hegyimentők megvizsgálták a férfit, aki sérüléseket szerencsére nem szenvedett, azonban átfázott, és a bakancsa teljesen átázott a fagyos hólében. A hegyimentők a férfit leszállították a Cseresznyefa-parkolónál várakozó mentőautóhoz további ellátásra – tették hozzá. 

Erősen kihűlt férfit mentettek vasárnapra virradó éjjel a Nagy-Hideg-hegyről

– Alig több mint huszonnégy órával az előző személymentéstől, hegyimentőink ismét eltévedt személyt hoztak le a Magas-Börzsönyből – számoltak be weboldalukon a különleges mentők. Részletezték: – Vasárnap hajnalban érkezett egy segélykérő telefon a börzsönyi hegyimentő szolgálat ügyelete számára. A telefonáló férfi elmondta, hogy nagyon későn indult el Nagy-Hideg-hegy felé, a Börzsönyben eltévedt és nem tudja, hogy éppen hol van. A telefonján ugyan volt túranavigációs szoftver, de nem volt hozzá letöltve offline térkép – írták. 

Mint kiderült, az ügyeletes hegyimentő útmutatásával sikerült a koordinátáit beolvasnia, így ez alapján arra jutottak, hogy valahol a Bagoly-büki patak környékén lehet a férfi, Magas-Tax és Rakodó között. 

Az erősen kihűlt férfit azonnal kórházba vitték
Az erősen kihűlt férfit azonnal kórházba vitték
Forrás: borzsonymentok.hu

– A férfi elmondta, hogy egy patakot lát, mindenhol kidőlt fák és nem tud tájékozódni. Az ügyeletes hegyimentő irányításával elindult a megfelelő irányba a legközelebbi ösvény felé, azonban egy idő után közölte, hogy nagyon elfáradt, rettenetesen fázik és már nincs ereje továbbmenni.  A hegyimentő szolgálatunk azonnal elindult a helyszínre, miközben értesítették a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Hegyimentőink hajnali 2 órakor  megtalálták a férfit Bagoly-büki patak partján erősen kihűlt állapotban és azonnal Királyrétre szállították az időközben a helyszínre érkező mentőautóhoz. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai a férfit további ellátás céljából a Váci Kórházba szállították – zárták beszámolójukat a Börzsöny Hegyimentő Szolgálat tagjai. 

Vasárnap további személymentések is munkát adtak a hegyimentőknek

A speciális mentők internetes oldalukon számoltak be róla, hogy vasárnap délután a Nagy-Hideg-hegyi turistaház dolgozói értesítették a Börzsöny Hegyimentő Szolgálatot, hogy egy nő elesett a közelben, feltehetően csukló sérülése van és nem tudja folytatni az útját. 

– Egy hegyimentő egység azonnal útnak indult Szokolya-Királyrétről és bajbajutottat Magas-Tax és Nagy-hideg-hegy között megtalálták. Útközben egy család intette le a kollégáinkat azzal, hogy a kisfiuk körülbelül két méteres magasságból esett le és fájlalja a kezét. A helyszínre érkezett második hegyimentő egység megvizsgálta a hét éves kisfiút és megállapította, hogy a sérülései súlyosak és nem csak a keze sérült, ezért azonnal értesítette az Országos Mentőszolgálatot – derült ki a közleményből. 

Mint írták, a csuklóján megsérült nőt a hegyimentők a Cseresznyefa parkolóba vitték, majd onnan családjával vitte őt kórházba kivizsgálásra. A kisfiút a hegyimentők a Duna-Ipoly Hiúz Ház Látógatóközpontjába szállították, ahol az időközben helyszínre érkező Országos Mentőszolgálat ellátta a gyermeket, majd azonnal kórházba szállították. 

Egy kisfiú is súlyosan megsérült a Börzsönyben
Egy kisfiú is súlyosan megsérült a Börzsönyben
Forrás: borzsonymentok.hu

A társaság továbbra is azt javasolja, hogy a megfelelő gyakorlattal és felszereléssel nem rendelkező kirándulók a következő időszakban ne látogassák a Magas-Börzsönyt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában