Kirándulás

2023.01.21. 09:23

Veszélyes a Börzsöny! – túrázók, kirándulók figyelem!

Fokozott körültekintést igényel a Börzsönyben kirándulni – hívta fel a figyelmet honlapján az Ipoly Erdő Zrt.

Nool

Gyönyörű a táj, de veszélyes jelenleg a Börzsönyben kirándulni

Forrás: Facebook/Ipoly Erdő ZRt.

Noha igencsak csalogató lehet a hatalmas hóval borított Börzsöny a kirándulni vágyóknak, az Ipoly Erdő Zrt. mégis óvatosságra int mindenkit, hiszen az elmúlt hetek enyhe és extrém csapadékos időjárása túlságosan is feláztatta a hegység talaját. A társaság figyelemfelhívást tett közzé, melyben hangsúlyozzák: veszélyes a Börzsöny, ott kirándulni fokozott körültekintést igényel jelenleg.

Az Ipoly Erdő Zrt. felhívta a figyelmet, hogy a völgyektől, hegylábaktól körülbelül 500 méteres magasságig - a túrák alsó szakaszain - a vízzel túltelített talajok, mély sár, nagy vízmosások és áradó patakok a jellemzőek, jelentős sodrással. Hozzátették, önmagában is nehéz és veszélyes a terep, helyenként jegesedéssel, emellett erős széllökések is lehetnek, főleg a magasabb, kitett régiókban.

A vastag hótakaró alatt a talaj csúszós, felázott
A vastag hótakaró alatt a talaj csúszós, felázott
Forrás: Facebook/Ipoly Erdő ZRt.

– Termetes fák kidőlésének veszélye bárhol fennállhat! – húzták alá. Mint írták, 600 méter magasság felett változik a táj, hirtelen vastagszik a vizes, nehéz hó, az ág-, korona- és gallytörések, fák kidőlése miatt pedig veszélyesek lehetnek egyes útvonalak.

– Az erős szélben magas hótorlaszok keletkezhetnek. Ezt tovább nehezíti, hogy a vastag hótakaró alatt a talaj csúszós, felázott – emelték ki.

A legveszélyesebb szakaszok a Kemence-Magosfa és a Királyháza-Nagy-Mána, a Dobogó-bérc és a Pogány-bérc útvonalak. Itt a sziklás gerincutak erősen jegesednek. A völgyekben a patakok megáradtak, az átkelés rajtuk rendkívül nehéz, vagy nem lehetséges.

– áll a felhívásban.

 Az Ipoly Erdő Zrt. azt kéri, hogy mégis bajba kerülne valaki a Börzsönyben, akkor haladéktalanul hívja a 112 segélyhívó számot, vagy keresse a Börzsönyi Speciális Mentőket a +36 20 851 55 95-ös telefonszámon.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a havazás miatt lezárták a Kékestetőre vezető utat is a közlekedők biztonsága érdekében a hétvégére:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában