Bűntények

2022.12.30. 17:25

Nógrád-szerte megemelkedett a bolti lopások száma az ünnepek alatt

A drágulás a lopások számának emelkedését is magával hozta, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, az ünnepek idején mindig többen tulajdonítanak el különféle tárgyakat. A legtöbb esetben ez élelmiszert, a ruhákat, az illatszerek vagy a műszaki cikkeket dugják zsebre a tolvajok.

Nagy Orsolya

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A szerkesztőségünkhöz eljutott információ szerint az árak emelkedésével megnövekedett a bolti lopások száma is. Portálunk az ügyben felkereste a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságot

Buda Gábor megyei rendőrségi szóvivő elmondta: általában az üzlet jellegétől függ, hogy milyen termékeket vagy árucikket kísérelnek meg eltulajdonítani az emberek. 

Hozzátette: aki 50 ezer forintot meg nem haladó értéket lop, az tulajdon elleni szabálysértésnek számít. Minősítő körülmény esetén vagy az értékhatárt meghaladó lopás, illetve annak kísérletekor már bűncselekmény történik.

 

Mit tegyünk a bolti szarkák ellen?

 

– Az év végi időszakban megszaporodnak a boltban elkövetett lopások, éppen ezért fontos figyelni. Amennyiben a megszokottól eltérően viselkedő személy tartózkodik egy üzletben, az alkalmazott kövesse nyomon a mozgását. A konvex tükör lopások ellen is ideális megoldás, használatával az alkalmazott láthatja, hogy mi történik a polcsorok között, de érdemes jó minőségű kamerát is felszereltetni. Próbafülke esetén egyes kereskedelmi egységeknél a vevőknek számjelzéssel ellátott táblát adnak, amellyel nyomon követik a fülkébe bevitt és visszahozott áruk darabszámát, elkerülve így a lopást – közölte Buda Gábor.

Kiemelte: a tetten ért személlyel szemben akkor érdemes csak fellépni, amikor az eltulajdonított áruval elhagyta a pénztárvonalat és egyértelműen nem fizette ki az ellenértéket. Ilyenkor célszerű az elkövetőt felszólítani, hogy a helyiséget ne hagyja el. Amennyiben ennek nem tesz eleget, elé kell állni, hogy ne legyen vele fizikai érintkezés.

 

Ünnepek idején többen lopnak

 

Buda Gábor elárulta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján az év végi ünnepek közeledtével a vásárlók számának növekedésével emelkedik a bolti lopások száma is. Az Országos Rendőr-főkapitányság portálunknak megküldött adatai szerint tavaly összesen 6172 bolti lopás volt novemberig országszerte, míg idén 7560.

Mint azt megtudtuk, a legtöbb ilyen irányú jogsértést – az egyes eltulajdonított termékek alapján – országosan 2022 novemberéig és az előző év azonos időszakában a hiper- és a szupermarketekben, valamint egyéb vagyonőrt foglalkoztató üzletben követték el. Olyan is volt, aki dohányboltból lopott, elenyésző számban pedig akadtak, akik kisállat boltot, vagy óra- ékszerüzletet akartak kifosztani. Az elkövetők a legtöbb esetben élelmiszereket, majd ezt követően ruhákat, illatszereket, vegyi árukat és műszaki cikkeket tulajdonítottak el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában