Kiállok érted

2022.11.23. 14:19

Színdarabbal védik a rendőrök a bátonyi fiatalokat a szexuális kizsákmányolástól

A prostituálttá válás és az emberkereskedelem veszélyeinek kitett fiatalok lehetőségeit, és az áldozattá válás folyamatát vizsgálta a Kiállok érted című előadás, amelyet szerdán tekinthettek meg középiskolás gyerekek az Ady Endre Művelődési Központban.

Veres Edina

A színmű és a hozzá tartozó feldolgozó program az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium támogatásával, a KV Társulat és a Láthatáron Csoport közös előadásában hosszú ideje nagy sikerrel fut az országban. Számos településen bemutatták már, ezúttal a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak köszönhetően, Bátonyterenyén.

Bátonytereny, színdarab az áldozattá válás megelőzésére
Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, megyei főkapitány nyitotta meg az eseményt
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány nyitotta meg az eseményt, mondván: a rendőrség bűnmegelőzési tevékenységének egyik kiemelt területe az emberkereskedelem és a szexuális kizsákmányolás elleni küzdelem.

– Emiatt tartjuk fontosnak bemutatni ezt az előadást, illetve a hozzá kapcsolódó feldolgozóprogram segítségével a prostituálttá válás, az emberkereskedelem veszélyeinek kitett fiatalok megoldási lehetőségeit, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozataivá. Az emberkereskedelem különböző formái jelen vannak a világban, így Magyarországon is. A program célja a gyermekek és környezetük, továbbá a velük foglalkozó szakemberek figyelmének felhívása a prostitúció, és a szexuális kizsákmányolás veszélyeire, az áldozattá válás elkerülésére – fejtette ki dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, aki ezután rámutatott, hogy a szerdai rendezvény is ezt szolgálta, méghozzá a bűnmegelőzés sajátos eszközeivel, ahol a probléma megközelítése a művészet érzelmeket kiváltó hatására épül.

Mint hangsúlyozta, a rendőrség szakemberei azon dolgoznak, hogy az áldozattá válás folyamatától egészen az emberkereskedelem működéséig feltérképezzék ezeket a bűncselekményeket. Elfogják és bíróság elé állítsák az elkövetőket, illetve a sértettek részére megadjanak minden szükséges segítséget a trauma feldolgozásához.

A programmal kapcsolatban Oláh-Paulon László rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta: az előadást közösen alkották meg a színpadon álló művészekkel és azokkal a kollégákkal, illetve pedagógusokkal, akik hasonló sorsú és életkörülmények között élő gyermekekkel is foglalkoznak. Hozzátette: a rendőrség számára a bűncselekmények elkövetőinek elfogásán túl az is fontos feladata, hogy a veszélyeztetett környezetben élők ne váljanak áldozattá.

Bátonytereny, színdarab az áldozattá válás megelőzésére
 Kiállok érted című darab két fiatal lány nehéz, megpróbáltatásokkal teli életét mutatta be
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Ebben a színdarabban, és az azt követő beszélgetésben találkozhatnak a nézők olyan életeseménnyel, amely visszaköszönhet nem csak a médiában, hanem akár a saját ismeretségi körében, környezetében. Ez a nap muníciót adhat arra, hogy ha majd dönteniük kell akár saját életükben, akár ismerős, barát, távoli vagy közeli rokonnak az életében, akkor a jó döntést tudják meghozni – húzta alá Oláh-Paulon László.

A Kiállok érted című előadás két fiatal lány nehéz, megpróbáltatásokkal teli életét mutatta be a közönség soraiban ülő fiataloknak. A másfél órás darabot követő rövid szünet után a színpadi mű témájával kapcsolatban a színészek egy közös beszélgetésre, gondolkodásra, és játékra hívták a diákokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában