Lezárt akta

2022.11.15. 09:05

Bíróság előtt az embercsempészek, akiket Rétságon és Pusztaberkinél fogtak el a rendőrök

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya egy francia és két török állampolgárságú férfival szemben zárta le az embercsempészés bűntett miatt folytatott eljárás vizsgálati szakaszát.

Nool

Az intézkedés során a rendőrök a gépjármű rakterében 33 ismeretlen személyt – 16 gyermeket, 6 nőt és 11 férfit – találtak

Forrás: police.hu

Mint arról korábban portálunkon is beszámoltunk, a Rétsági és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Budapesti Osztályának jelzése alapján szeptember 27-én hajnalban Rétságon, a Rákóczi úton ellenőriztek egy francia honosságú tehergépkocsit, amelyet egy francia állampolgárságú férfi vezetett. Az intézkedés során a rendőrök a gépjármű rakterét átvizsgálták és abban 33 ismeretlen személyt – 16 gyermeket, 6 nőt és 11 férfit – találtak. A rendőrök a sofőrt, valamint a járműben szállított külföldieket elfogták és előállították.

A Balassagyarmati és Rétsági Rendőrkapitányság egyenruhásai a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Győri Osztály jelzése alapján a 22-es számú főúton, a pusztaberki elágazónál ellenőriztek október 11-én délelőtt egy német hatósági jelzéssel ellátott gépjárművet. A rendőrök az intézkedés során a gépjármű fülkéjében annak 54 éves vezetőjén kívül egy 23 éves török állampolgárt, míg a zárt, ablak és szellőzőnyílás nélküli, utasszállításra alkalmatlan raktérben további 12 török és egy, önmagát afgán állampolgárnak valló személyt találtak meg. A raktérben utazó 13 férfi Magyarország területén való tartózkodásuk jogszerűségét nem tudta igazolni.

A magyar jogszabályoknak megfelelően a rendőrök mindkét esetben intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.

A rendőrség közleménye szerint a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 29 éves francia állampolgár, valamint az 54 éves török férfi és 23 éves társa ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

A nyomozók az eljárások során mindhárom férfit őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására a Balassagyarmati Járási Ügyészségen, amit a bíróság a terheltekkel szemben elrendelt.

A rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat mindkét ügyben bíróság elé állítási javaslattal küldték meg a Balassagyarmati Járási Ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában