Erőszak

2022.10.20. 11:28

Súlyos testi sértéssé fajult a családtagok közti nézeteltérés egy nógrádi faluban

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 67 éves férfi és 65 éves sógornője ellen, akik még tavasszal összeverekedtek egy buszmegállóban.

Nool

A szóváltás később tettlegességig fajuló verekedésbe torkolt

Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint a két vádlott 2022. március 8-án egy Nógrád megyei kistelepülés buszmegállójában találkozott össze. A nő egy korábbi sérelme miatt számon kérte sógorát, ebből szóváltás keveredett, majd során kölcsönösen leköpték egymást, a nő pedig a kézitáskájával többször megütötte a férfit, aki hason rúgta és meglökte testvére feleségét. A mozgásában már régebben korlátozott nő nekiesett egy villanyoszlopnak, majd a vízelvezető árokba zuhant, a jobb keze el is tört írja közleményében a Nógrád Megyei Főügyészség.

A közterületen történt erőszakos cselekmény miatt a nővel szemben garázdaság a vád, sógorának pedig, mivel tisztában volt a rokon mozgáskorlátozottságával, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személyes sérelmére elkövetett súlyos testi sértés miatt kell felelnie.

Az ügyészség előbbi cselekmény miatt pénzbüntetés, utóbbi esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta az elkövetőkkel szemben. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Jogi ismeretek egy percben: A felfüggesztett szabadságvesztés
Sokszor hangzik el a egy-egy ítélet kapcsán, ha a büntetés felfüggesztett szabadságvesztés, hogy „megúszta egy ejnye-bejnyével”. A felfüggesztett szabadságvesztésnél csak a végrehajtandó szabadságvesztés áll előrébb a „listán”, ami közül a bíró és az ügyész választhat. Valójában szabadságvesztés büntetésnek minősül, csak annak végrehajtását próbaidőre a bíró felfüggeszti. Így komolyabb következményei vannak, mint a közérdekű munkának, vagy a pénzbüntetésnek: az elévülési idő, a büntetett előélet alóli mentesülés, a bűnügyi nyilvántartásban szereplés szempontjából is szigorúbb szabályok vonatkoznak rá. Nem is szólva arról, hogy a próbaidő alatt az elítélt „nem szabadul”, a feje felett lebeg a végrehajtás lehetősége. Mindezek miatt csak a súlyosabb bűncselekmények esetén, vagy büntetett előéletű elkövetővel szemben alkalmazza az igazságszolgáltatás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában