Megelőzés

2022.10.25. 06:50

Körültekintőnek kell lenni a nógrádiaknak is a biztonságos megemlékezés érdekében

Mindenszentek napján fokozott óvatosságra intik a rendőrök a járművezetőket és a gyalogosokat a temetők környékén, míg a katasztrófavédelem a mécsesek, illetve a gyertyák biztonságos használatára hívja fel a figyelmet.

Nagy Orsolya

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatnak ki a temetőkbe, hogy ott virággal, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre.

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak elmondta, hogy ebben az időszakban a sírkertek környékén megnövekszik a gyalogos- és a gépjárműforgalom, így fokozott figyelemmel, körültekintéssel és a szabályok betartásával kell közlekedni.

– Számoljanak a megnövekedett forgalom miatt hosszabb menetidővel, figyeljenek a közúti jelzésekre, indulás előtt pedig tájékozódjanak a várható változásokról és az esetleges ideiglenes forgalomkorlátozásokról. Amennyiben autóval közlekednek a biztonsági öveket kössék be, és ügyeljenek a sebességhatárok betartására. Gyalogosként pedig figyeljenek oda a láthatósága és kellő körültekintéssel közlekedjenek, illetve kelljenek át az úttesten – hívta fel a figyelmet Király-Kollár Ramóna.

A sajtóreferens kiemelte: a nyugodt megemlékezés érdekében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai idén is kiemelten ügyelnek majd a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető szabálysértések és a bűncselekmények megelőzésére, továbbá a közrend és a közbiztonság fenntartására.

Király-Kollár Ramóna arra is kitért, hogy a vagyonukra, táskájukra és egyéb értékeikre is vigyázzanak a temető környékén, hiszen a figyelmetlenséget a tolvajok könnyen kihasználhatják. Járműveiket pedig minden esetben zárják le és ellenőrizzék, hogy az ajtók, ablakok valóban bezáródtak-e. Az autóban pedig ne hagyjanak semmilyen értéket.

Ilyenkor több a tűzeset

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elárulta, hogy ilyenkor megnő a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt.

– Tavaly országszerte több temetőben keletkezett tűz, és minden évben előfordul az is, hogy az ellenőrizetlenül hagyott kegyeleti gyertyák miatt kigyullad egy lakás. A megemlékezés időszakában éppen ezért fontos néhány apróságra odafigyelni ahhoz, hogy sem a temetőben, sem pedig az otthonunkban ne okozzunk tüzet. Így például érdemes eltakarítani a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, az elszáradt virágokat. A gyertyákat és a mécseseket pedig úgy kell elhelyezni, hogy ne legyen a közelükben éghető anyag – hangsúlyozta Kapás Márton.

Hozzátette: otthonukban is sokan gyújtanak gyertyát, de fontos, hogy sem mellette, sem fölötte ne legyen éghető tárgy. A gyertyát pedig mindig tűzálló alátétre kell tenni és nem szabad őrizetlenül hagyni.

Sokan bújnak jelmezbe

Mint mondta: sokan ünneplik a Halloweent is. Ilyenkor akik jelmezbe bújnak, fokozottan figyeljenek az otthonukban lévő gyertyákra, hiszen a legtöbb jelmez könnyen éghető anyagból készül. A töklámpásokba helyezett mécseseket pedig ne vegye körül éghető anyag és olyan helyre tegyék le, ahol az nem tud felborulni. Érdemes inkább LED mécsest használni.

Idén Nógrád megyében eddig már 180 lakástűz volt, a legtöbb éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata miatt keletkezett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában