Lélekjelenlét

2022.10.18. 13:54

Kis híján vízbe fulladt a férfi: strandfürdőben mentett életet a pásztói főhadnagy

Ezúttal nem helyszínelt, hanem életet mentett Bóta Adrienn főhadnagy, a Pásztói Rendőrkapitányság bűnügyi technikai csoportjának vezetője. Két prekordiális ütésének köszönhetően menekült meg egy férfi, aki egy strandfürdőben hajszál híján vízbe fulladt.

Nool

Bóta Adrienn főhadnagy a szabadnapján mentette meg egy férfi életét

Forrás: Facebook/Zsaru Magazin

A Zsaru Magazin Facebook-oldalán közölte: a főhadnagy a szabadságát töltötte barátaival, akik egyben kollégái is, az egyik strandfürdőben. Éppen az élménymedence szélén ült, amikor arra lett figyelmes, hogy tőle nem messze fürdővendégek eszméletlen férfit húznak ki a vízből, majd lefektetik a medence szélére.

– Azonnal felpattantam és körülnéztem, de nem láttam a közelben úszómestert, az emberek meg csak álltak a férfi felett, feltételezhetően a sokktól nem tudták, hogy mihez kezdjenek vele – mesélte a magazinnak Bóta Adrienn. 

– Odarohantam a férfihoz, akinek a teste falfehér volt, a feje pedig szürkéskék árnyalatokat mutatott. Kérdeztem a körülötte állóktól, hívtak-e orvost, segítséget, de mivel nem magyarul beszéltek, így válaszolni nem tudtak, csak egy hölgy, aki annyit mondott, hogy a férfinak nincs pulzusa; újra kellene éleszteni. Mondtam a nőnek, hogy rendőr vagyok, és megpróbálok segíteni. Mivel a férfi lábai még a vízben lógtak, a nővel együtt megfogtuk a karjait, és teljesen kihúztuk a medencéből. Lehajoltam hozzá, és szólongattam, de semmire nem reagált. A fejét hátradöntöttem, és figyeltem a légzését, a mellkasát, valamint a csuklóját fogva a pulzusát. Valóban nem lélegzett, és pulzusa sem volt. Az első gondolatom az volt, hogy valószínűleg életét vesztette, de ekkor eszembe jutott, hogy a főiskolán a Police Medic képzésen tanultuk a prekordiális ütést, aminek hasonló hatása van, mint a defibrillátornak. Így letérdeltem az élettelenül fekvő férfi mellé, és ökölbe szorított kézzel kétszer a mellkasára ütöttem. Ennek hatására váratlanul megrándult és vizet köpött, majd vett egy nagy levegőt, és kinyitotta szemét. Amikor láttam, hogy újra lélegzik, hihetetlen érzés volt, hogy sikerült visszahoznom az életbe – részletezte az életmentés pillanatait a főhadnagy. 

Mint kifejtette: ekkorra értek oda a strand dolgozói, valamint az úszómester a defibrillátorral, amire már nem volt szükség. Egy orvos is megérkezett, akinek elmondta, hogy rendőr, és sikeresen újraélesztette a férfit. Ezután stabil oldalfekvésbe helyezték, majd az orvos ellátta a férfi fején lévő kisebb sérülést, amit akkor szerezhetett, amikor a segítségére siető fürdővendégek kihúzták a vízből. Súlyosabb sérülést nem szenvedett. A baleset körülményei tisztázatlanok, de a férfi annyit elismert, hogy fürdőzés előtt alkoholt fogyasztott. Később, a saját lábán hagyta el a strandot.

Prekordiális ütés
A Zsaru Magazin tájékoztatása szerint a szív előtti, azaz a prekordiális ütés alkalmazása hirtelen bekövetkezett keringési összeomlás esetén képes lehet a szív újraindítására, illetve a túl gyorsan verő szív ritmusának korrigálására. Abban az esetben javallott az alkalmazása, ha defibrillátor nem áll rendelkezésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában