Fejlesztés

2022.10.07. 11:30

Vadonatúj eszközökkel gazdagodtak a Nógrád megyei önkéntes tűzoltók

Utánfutóval gazdagodtak szűkebb hazánk önkéntes szervezetei a közelmúltban egy projektnek köszönhetően. A katasztrófavédelem számára kiemelten fontosak ezek a szervezetek, hiszen nagyban erősítik a lakosság biztonságát és önvédelmi képességét.

Nagy Orsolya

Forrás: NMKI

Összesen 120 személygépjárművel vontatható utánfutót vehettek át a napokban a járási és települési mentőszervezetek a katasztrófavédelem Ferihegyi úti raktárbázisán. A több mint bruttó 62 millió forintos beszerzés az Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése című projektben valósult meg.

– Nógrád megyéből 5 önkéntes mentőszervezet vehetett át utánfutót, így a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Mihálygerge Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Őrszem Polgárőr Egyesület, a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a "Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért" Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület – közölte Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Nógrád megyéből 5 önkéntes mentőszervezet vehetett át utánfutót
Forrás: NMKI

Hozzátette: az új terepjáró, személy- és teherszállításra alkalmas gépjárművek, utánfutók beszerzése kiemelten fontos célja a projektnek, hiszen ezekkel az eszközökkel nehéz terepviszonyok között is biztosítható a mentőegységek gyors kiérkezése, a speciális mentőeszközök és berendezések mozgatása. Ennek köszönhetően csökkenthető a károk mértéke.

A szóvivő kiemelte, a katasztrófavédelem több mint 10 éve kezdte meg az önkéntes alapon működő mentőszervezetek rendszerének kiépítését, amely nagyban erősíti a lakosság biztonságát és önvédelmi képességét.

Mint mondta, ezen szervezetek szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen csak a tavaly közel 2400 esetben avatkoztak be és végeztek speciális mentéseket, emellett a gyors reagálás és a jó helyismeret is fontos előnyük. Az önkéntesen szerveződő mentőcsoportok különleges kiképzésükkel, speciális technikai eszközeikkel és képességeikkel különböző káresemények felszámolásában támogatják a hivatásos erők munkáját, egyebek mellett rendkívüli időjárási események, például viharok vagy árvíz idején, de munkájukkal műszaki mentések, vagy akár szabadtéri tűzesetek során is támogatják a hivatásos egységeket.

Kapás Márton arra is kitért, hogy az 1 milliárd 500 millió forintos támogatást nyújtó európai uniós projekt által az elmúlt években például quadokat, áramfejlesztőket, szivattyúkat, valamint általános gyakorló és tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehettek már az önkéntesek. A speciális eszközök és berendezések megismerését, valamint használatát pedig képzésekkel támogatta a katasztrófavédelem. Mindez lehetővé teszi, hogy az önkéntes csapatok modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában