Ügyészség

2022.10.25. 11:27

Áram, pénz és élelem nélkül hagyta otthon gyermekeit - börtön vár a felelőtlen nógrádi anyára

Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 34 éves Nógrád megyei nő ellen, aki három gyermekét súlyosan elhanyagolta.

Nool

Az ügyészség portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Nógrád megyei nő – aki egyedül nevelte három kiskorú gyermekét – 2020 őszétől rendszeresen az akkor 15 éves lányára bízta annak csecsemő- és kisgyermek korú testvéreit, majd napokra elment otthonról, ez idő alatt gyermekei ellátásáról nem gondoskodott. Mint írják, a lánya nem hagyta magukra testvéreit, ezért rendkívül sok igazolatlanul mulasztott tanórája gyűlt össze, így nem tudta teljesíteni a 2020/2021-es tanévet.

Az óvodakötelezett középső gyermek 2020 szeptemberétől kimaradt az óvodából, a legkisebb gyermekét pedig a vádlott többszöri megkeresés és felszólítás ellenére sem vitte el a kötelező védőnői és orvosi vizsgálatokra, a kisfiú az előírt oltásait nem kapta meg.

A vádlott és kiskorú gyermekei lakóhelyén az áramszolgáltatást 2020 augusztusában kikapcsolták, az ingatlanban nem voltak biztosítva az alapvető higiéniai feltételek sem.

A gyámhatóság tagjai 2021. január 7-én a vádlott lakásán szemlét tartottak, és megállapították, hogy a gyermekek napok óta felnőtt felügyelet, áram, pénz és élelem nélkül voltak otthon. A szakemberek a 15 éves lányon a vádlott által okozott bántalmazás nyomait fedezték fel, ezért mindhárom gyerek ideiglenes hatályú elhelyezéséről rendelkeztek.

A nő gyermekei magukra hagyásával, életkörülményeik elhanyagolásával nevelési, felügyeleti és gondozási kötelezettségeit rendszeresen és súlyosan megszegte, ezáltal a gyerekek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését is veszélyeztette.

Az ügyészség a büntetett előéletű anyával szemben három rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járásbíróságon. Beismerése és tárgyaláshoz való jogáról történő lemondása esetére vele szemben egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetés és két év közügyektől eltiltás kiszabását kérte a vádhatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában