Riasztás

2022.09.21. 12:24

Halálos gáz terjengett a vizslási családi ház levegőjében

Egy Kossuth Lajos úti családi házba riasztották kedd este a tűzoltókat, ahol a gáztűzhelyből dőlt a szén-monoxid a lakás levegőjébe...

Nool

A gáztűzhely is veszélyes lehet

Forrás: Shutterstock

Riasztott a szén-monoxid-érzékelő kedd este egy Vizslás, Kossuth Lajos úton található családi házban. A lakók természetesen bejelentették az esetet a tűzoltóknak, akik azonnal a helyszínre rohantak. 

– A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei vizsgálták a házban a levegő összetételét. Az egységek mérései kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét az épületben, ami minden jel szerint a gáztűzhelyből áramlott a lakás levegőjébe – mondta el hírportálunknak Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Hozzátette, szerencsére lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, emellett baja sem esett senkinek, hiszen a szén-monoxid-érzékelő készülék jelzésének köszönhetően a lakók időben el tudták hagyni az ingatlant.

Fontos a megelőzés!

Kapás Márton az eset kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy valamennyi nyílt lánggal működő fűtőeszköz, a gáztűzhely, vagy akár a gázüzemű vízmelegítő is forrása lehet a mérgező gáznak. 

– Ha nem jó a szellőzés, ezek a berendezések elhasználják a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid. A mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről, emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják. Ilyen például a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is – ismertette a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

– Évről évre egyre több segélyhívás érkezik a katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt,  a növekvő számból pedig jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Egy ilyen készülék – ahogy a vizslási példa is mutatja – életet menthet, de fontos azonban, hogy ilyen készüléket csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető – húzta alá Kapás Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában