Biztonság Napja

2022.09.16. 18:46

Biztonság mindenek előtt: bemutatókkal hívták fel a veszélyekre a figyelmet a kéklámpások (galéria!)

Szirénák hangja hasított bele a megyeszékhelyen a friss levegőbe péntek reggel. Aggodalomra azonban semmi oka nem volt a lakosságnak, hiszen mindössze annyi történt, hogy a megkülönböztető jelzéssel ellátott szolgálati járművek felvonulással jelezték, hogy a Biztonság Napja nevű rendezvény megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

Veres Edina

Látványos felvonulással nyitották meg a Biztonság Napját

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Készenléti Rendőrség Zenekara többek között toborzó dalokat is játszott péntek reggel a Fő téren, az ütemre pedig egyre népesedett a látogatók „serege”.

A rendezvény hivatalos megnyitója során a színpadon felsorakoztak az eseményhez csatlakozó szervezetek, így a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezet Salgótarjáni Mentőállomás, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság (NMRFK) Bűnmegelőzési Alosztálya, illetve Balesetmegelőzési Bizottsága, valamint a Magyar Honvédség II. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred vezetői, képviselői.

Skuczi Nándor, a rendezvény fővédnöke beszédében úgy fogalmazott: a biztonság, legyen is szó bármelyik formájáról, a mindennapjaink része. Ezután a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hangsúlyozta a Biztonság Napjához hasonló rendezvények jelentőségét. 

Mindannyiunknak a felelőssége, hogy biztonságban éljünk, hogy biztonságban tudhassuk szeretteinket, vagyonunkat, az életünket és a környezetünket 

– húzta alá Skuczi Nándor.

Az eseményt Zahorecz Sándor rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese nyitotta meg. Mint mondta, a biztonságot egy olyan hálószerű rendszernek az együttes működése tudja létrehozni, amelyben mindenkinek szerepe van, úgy a rendőrségnek, mint a felsorakozó többi hivatásos szervezeteknek.

– Ahhoz szeretnénk segítséget, támpontokat és megoldási javaslatokat nyújtani az eseményre kilátogatóknak, hogy hogyan tudnak tudatosan felkészülni a mindennapok kihívásaira annak érdekében, hogy az élet bármely területén minden percben biztonságban élhessenek és biztonságban tudhassák szeretteiket és javaikat – mondta Zahorecz Sándor rendőr ezredes.

Ezután egy mentési szimulációs gyakorlaton mutatták be a szakemberek, hogy milyen rutinnal avatkoznak be vészhelyzet esetén, amely ez alkalommal egy, a Rákóczi úton történt baleset volt. A gépjárműből kirepült, ájult, súlyos sérültet – akit egy bábu imitált – a mentőszolgálat szakemberei látták el és stabilizáltak különböző életmentő beavatkozásokkal, míg egy másik, szintén súlyos sebesült az autóban rekedt. A fájdalmában jajgató nőt a tűzoltók emeltek ki a roncsból és adták át a mentőknek.

14 középiskolás csapat mérte össze tudását és rátermettségét a megjelent szervezetek által összeállított 14 próbában:

  • A verseny első állomást a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága jelentette, ahol a pontok gyűjtésére koncentráló fiatalok mellett a többi érdeklődő is betekintést nyerhetett a különböző feladatok segítségével a vám- és pénzügyőrség munkájába.
  • A büntetés-végrehajtás buszán kvízkérdések várták a megmérettetés résztvevőit, míg a Balassagyarmati Fegyház és Börtön sátránál egy zárkával kapcsolatban kaptak kérdéseket, illetve a nézelődők is szemügyre vehették a rácsok határolta helyiséget, sőt, még az azzal kapcsolatos kérdéseikre is választ kaptak.
  • A rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának szakemberei KRESZ teszttel készültek a középiskolások számára, míg a második versenyfeladatnál egy ügyességi pályán próbálhatták ki, hogy mennyire ügyesen irányítják a biciklit.
  • A Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság sátránál sorba álltak a gyerekek, hogy felpróbálják a tűzoltók védőruhájának kicsinyített mását. Nem sokkal feljebb pedig már időre ment az öltözés, ugyanis a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pavilonja alatt a tesztlap kitöltése mellett két csapattagnak egy-egy teljes védőfelszerelést kellett magára öltenie, majd így beöltözve kellett kirakniuk több, nagy méretű kockából egy veszélyt jelző táblát. A tűzoltók sátránál folyamatosan zajlott a toborzás is, a kéményseprők pedig egy üvegbúra alatt álló ház segítségével mutatták be az érdeklődőknek, hogy miként áramlik a füst egy ingatlanban.
  • A Salgótarjáni Mentőállomás pavilonjánál szintén sokan gyűltek össze. Pifka Zsolt, az Országos Mentőszolgálat Nógrád megyei vezető mentőtisztje elmondta: az eseményre kilátogatók gyakorlatban is gazdagodhattak alapszintű újraélesztési ismeretekkel, míg a gyerekek számára egy játékos kiadvány segítségével mutatták meg szakmájuk szépségét. A középiskolásokat két állomással várták, a fiataloknak egy elméleti totót követően időre kellett egy újraélesztést végrehajtaniuk.
  • A honvédség nógrádi zászlóaljánál a középiskolások az állóképességüket mérhették össze: az öt csapattagnak közös erőbedobással, minél kevesebb idő alatt egy terepjárót kellett kötéllel elhúznia.

A Förster Kálmán tér előtti parkolóban katonás rendben sorakoztak a Magyar Honvédség sátrai. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj akadálypályának elemein a fiatalok próbára tehették gyorsaságukat, és koordinációs képességeiket, míg nem sokkal messzebb a vegyivédelmi védőfelszerelést, illetve tömegoszlató védőfelszerelés részeit is megvizsgálhatták közelről az érdeklődők.

A KIKNYP 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (11. HTI) sátránál megannyi kérdés és válasz elhangzott a katonaléttel kapcsolatban. Molnár János alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka elmondta: a toborzóik a rendezvényre kilátogatókkal azt is megosztották, hogy a katonaság egy olyan hivatás, amely a haza szolgálatának és védelmének nemes célját tűzte a zászlajára. A 11. HTI próbáján a versenyzőknek egy airsoft pályán kellett tanúbizonyságot tenniük lőkészségükről.

A parkolóban az érdeklődők az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár statikus bemutatóját is megtekinthették, illetve az MH 86. Szolnok Helikopter és Repülőbázis repülőgép szimulátora segítségével pilótaként is kipróbálhatták magukat.

Az eseményről készült élő bejelentkezésünk videóját IDE kattintva nézhetik vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában