Sportos rendőr

2022.08.23. 17:28

Aranyérmekkel tért haza a rotterdami világversenyről a Nógrád megyei rendőr alezredes

Két versenyszámban is első helyezést ért el a közelmúltban Honti Attila alezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztály kiemelt főelőadója a Rotterdamban megrendezett XIX. Rendőr és Tűzoltó Világjátékokon.

Nagy Orsolya

Honti Attila alezredes két versenyszámban is a legjobbnak bizonyult a világversenyen

Forrás: Rendőrség

Fotó: Fülöp Máté

Honti Attila karrierjét még Balassagyarmaton kezdte. A Zsaru Magazin közösségi oldalán tette közzé, hogy először határőr és sorkatona volt, ami annyira megtetszett neki, hogy a határrendészeti területen maradt, mint hivatásos járőr. A Rendőrtiszti Főiskolát még 2000-ben végezte el, majd a határőrségnél több beosztást is ellátott. Végigjárta a ranglétrát, dolgozott képzési területen, kirendeltségvezető-helyettes is volt, majd határrendészeti osztályvezetőként fejezte be a pályafutását a határőrségnél. Ezután 2008-ban került a rendőrség állományába, és azóta is a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályon kiemelt főelőadó.

A sport pedig mindig is közel állt a szívéhez, a középiskolában például dobóatléta és diszkoszvető is volt.

– Salgótarjánba jártam középiskolába, érettségi után pedig hazakerültem Balassagyarmatra. Ott még néhány évig folytattam a dobóatlétikát, majd megismerkedtem az erőemeléssel, ami annyira megtetszett, hogy két sporttársammal együtt 1993-ban megalakítottuk az erőemelő szakosztályt – mondta Honti Attila alezredes.

Hozzátette: rendszeresen jártak versenyekre, és egyre nagyobb létszámú lett a szakosztály, míg végül 1994-ben csatlakoztak az akkor már működő balassagyarmati Vitalitás Sportegyesülethez, amelynek tíz éve Attila az elnöke. Az egyesület 1990-ben alakult, amely Nógrád megye egyik legnagyobb, nyolc szakosztályos sportklubja. A szervezet tagjai büszkék arra, hogy tavasszal elnyerték Az év Nógrád megyei civil szervezete díjat.

Magyarországot képviselve állt helyt a tapasztalt szakember
Fotós: Fülöp Máté / Forrás: Rendőrség

A magazin arról is beszámolt, hogy az alezredes rendszeresen részt vesz a különböző versenyeken, így például a Rendőr és Tűzoltó Világjátékokon, amely az egyik legnagyobb sportesemény a hivatásos állományúak számára. A megmérettetést kétévente rendezik meg, de sajnos tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ezért csak idén tudták megtartani. A rendezvénynek minden esztendőben más ország ad otthont. Volt már például az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kínában, idén pedig a hollandiai Rotterdam volt a házigazdája.

– A rendőröket és a tűzoltókat nagyon megbecsülik ezekben az országokban, és külön megmérettetést szerveznek számukra. Tulajdonképpen ez elsősorban egy sportverseny, de csapatépítés és ismerkedés is más országok szervezeteinek a tagjaival. Idén a magyarok közül mintegy 20 rendőr és tűzoltó indult különböző számokban. Összesen 63 sportágban álltak a rajthoz. Voltak hagyományos versenyszámok, mint például az atlétika, az ökölvívás,  karate, az úszás, de speciális erőpróbák is, mint a tűzoltóknak lépcsőn való futás tömlővel, a rendőröknek pedig a szolgálati kutyákkal kapcsolatos versenyfeladatok. A sportágak között szerepelt a fekve nyomás, de push/pull is, én ezekre neveztem – fejtette ki Honti Attila.

Rekordot is döntött az alezredes
Fotós: Fülöp Máté / Forrás: Rendőrség

Az alezredes azt is elmondta, hogy korábban, még 2013-ban indult ezekben a versenyszámokban Észak-Írországban. Akkor harmadik és második helyezést ért el. A mostani megmérettetésre nagyon sokat készült, rendszeresen edzett, ennek ellenére meglepetésként érte, hogy ilyen jó eredménnyel végzett, ugyanis mindkét kategóriában aranyérmet szerzett.

Kiemelte: a push/pull versenyszámban pedig a saját kor- és súlycsoportjában 222,5 kilogrammos teljesítménnyel, 2,5 kilóval sikerült a felhúzás kategóriában az eddigi rekordot megdöntenie. 

Két aranyéremmel tért haza a világversenyről
Fotós: Fülöp Máté / Forrás: Rendőrség

Honti Attila életében nagy szerepet kap a sport, ugyanis hetente 3-4 alkalommal is edz, ráadásul ez segít neki a feszültség levezetésében is.

A magazinnak azt is elárulta, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szolgálati kutyavezetőinek ő a szakirányítója, és ezen a területen is jól tudja kamatoztatni mindazt, ami a sportból ragadt rá. Így például a csapatmunkát és a fizikai erőnlét fejlesztését, hiszen a kutyavezetőknek az átlagnál jobb fizikai képességekkel kell rendelkezniük, de az összetartás is kiemelten fontos. 

A fekvenyomás, illetve a push/pull kategória aranyérmét is begyűjtötte Honti Attila
Fotós: Fülöp Máté / Forrás: Rendőrség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában