Letartóztatták

2022.07.08. 08:44

Rács mögött a nógrádkövesdi fegyverkereskedő

Eredményes volt a Balassagyarmati Járási Ügyészség fellebbezése, így a Balassagyarmati Törvényszék letartóztatta a korábban csak házi őrizetre ítélt fegyverkereskedőt.

Nool

Forrás: police.hu

Mint azt korábban is megírtuk, a fegyverboltot üzemeltető, így több lőfegyver tartására is engedéllyel rendelkező 50 éves férfi februárban és márciusban két alkalommal, összesen 6 ezer darab 12/70 kaliberű sörétes lőszert, majd április 5-én további ezer darab 20/70-es kaliberű sörétes lőszert értékesített általa csak felületesen ismert személyeknek. Az első esetben a vásárló rendelkezett ugyan a megvásárolt lőszerekre vonatkozó engedéllyel, a gyanúsítottnak viszont nem volt tartási engedélye erre a típusú lőszerre, a második esetben pedig a vevőnek nem volt meg a megfelelő engedélye a megvásárolt lőszerekre.

– A férfi lakásán elvégzett kutatás során 15 olyan lőfegyvert is lefoglaltak, melyek magyarországi nyilvántartásban nem szerepelnek, jogszerű birtoklásukra nézve semmilyen dokumentáció nem volt. A lőfegyvereknek szlovákiai papírjaik voltak ugyan, de a gyanúsított a behozatal és magyarországi tartás jogszerűségét nem tudta igazolni – írja pénteki közleményében a Nógrád Megyei Főügyészség.

Hozzátették, hogy bár a gyanúsított lőfegyverek és lőszerek kereskedésével foglalkozik, az azok tartására, kereskedésére vonatkozó szabályokat nem tartotta be, és több alkalommal is jelentős mennyiségű lőszert értékesített a jogszabályok teljes figyelmen kívül hagyásával, kontroll nélkül. Épp ezért indítványozta az ügyészség, hogy a bűnismétlés megakadályozása érdekében tartóztassák le az illetőt.

Ahogy arról június 21-én hírportálunkon beszámoltunk, a Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványától eltérően a Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája végülis bűnügyi felügyeletet rendelt el az engedély nélkül forgalmazott lőszerek miatt őrizetbe vett férfivel szemben, ezért akkor az ügyészség a legsúlyosabb kényszerintézkedés, letartóztatás érdekében fellebbezett. Ennek legnyomósabb indoka az volt, hogy a házi őrizet nem tudta volna megakadályozni a férfit abban, hogy tovább folytassa a fegyverekkel és lőszerekkel való kereskedelmet.

Végül a Balassagyarmati Törvényszék a fellebbezést alaposnak tartva elrendelte a férfi letartóztatását, mert a bűnismétlés, illetve a szökés, elrejtőzés a másodfokon eljáró bíróság szerint sem gátolható meg más módon, csak a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában