Sikkasztás

2022.07.05. 11:31

Elmaradt a költségvetési csalással vádolt Nógrád megyei testvérpár tárgyalása

A bizonyítási eljárás újabb részleteivel folytatódott volna a Nógrád megyei testvérpár és társainak tárgyalása a Balassagyarmati Törvényszéken. A költségvetési csalással vádolt rokonok ügyében azonban kedden nem történt előrelépés, mert a másodrendű vádlott betegségre való hivatkozása miatt a meghallgatást elhalasztotta a bírónő.

Hegedűs Henrik

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A vádirat tényállása szerint az első és másodrendű vádlottakat több bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja a hatóság. Az első tétel szerint egy cég ügyvezetőjeként és meghatalmazottjaként rendszeres haszonszerzésre törekedve valótlan tartalmú számlákkal, a társaság eredeti bevételszerző tevékenységével össze nem függő módon jogosulatlanul csökkentették a kft. ÁFA-fizetési kötelezettségét. Ehhez a tevékenységhez nyújtott segítséget további öt vádlott. Az ÁFA-hiánnyal, valamint az EHO és az SZJA meg nem fizetésével a vádlottak összesen 37 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Másodsorban az elsőrendű vádlott és testvére nagy értékű gépjárműveket szereztek meg külföldi székhelyű gazdasági társaságoknak, ám azokat ténylegesen családtagok használták, jellemzően bérlet címén. Az autók később belföldi cégekhez kerültek, majd az ÁFA-fizetési kötelezettség kijátszására létrehozott láncolat végén jutottak hozzá a családtagok. A vádlottak az egymástól függetlenül folytatott tevékenységükkel közel 60 milliós vagyoni hátrányt okoztak az államnak.

Ezen túlmenően a másodrendű vádlott külföldön bejegyzett cégek nevére vásárolt építőanyagot, amit nógrádmegyeri ingatlanok építési-felújítási munkálatai során használt fel. Továbbá úgy értékesítette leánya, a hatodrendű vádlott tulajdonát képező ingatlant, hogy azt előbb másfél-millió forintért egy ukrán állampolgár által névleg képviselt cégnek értékesítette, amit a másodrendű vádlott rendelkezése alapján a társaság több mint harmincmillió forintért eladott egy telekommunikációs zrt.-nek, azért, hogy a lánya mentesüljön a személyi jövedelemadó megfizetése alól. A testvérpár fiatalabb tagja ezzel több mint kilencmillió forintos vagyoni hátrányt okozott ÁFA és SZJA adónemben.

A július 5-re, kedd délelőttre kitűzött tárgyaláson, az ügyvédek kíséretében mindkét fivér személyesen megjelent. A törvényszéki bíró, Lászlóné dr. Verebélyi Edina előtt a másodrendű vádlott kijelentette, a reggeli órákban betegség jelét tapasztalta magán, hőemelkedése is volt, ezért egészségi állapota megakadályozhatja a bizonyítási eljárás lefolytatását. A Balassagyarmati Törvényszék erre a hivatkozásra való tekintettel a tárgyalást július 11-re halasztotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában