Unokázós csaló

2022.07.08. 12:28

Elkapták a szlovák bűnözőt, aki milliókat csalt ki idős nógrádi áldozataitól

Egy 37 éves szlovák állampolgárságú férfit vettek őrizetbe a bátonyterenyei nyomozók, aki megalapozottan gyanúsítható több „unokázós” csalás elkövetésével.

Nool

Forrás: police.hu

Otthoni vezetékes telefonján hívott fel egy idős nőt július 2-án a kora délutáni órákban egy ismeretlen személy, aki 10-15 millió forintot követelt azzal az indokkal, hogy a nő unokáját letartóztatták és kiszabadításához pénzre van szükség. A hölgy közölte, hogy nincs ennyi pénze, ekkor viszont a telefonáló azt mondta neki, hogy szedjen össze annyi pénzt amennyit csak tud, beleértve az aranyékszereit is. 

– Miközben az idős nő folyamatos telefonbeszélgetésben volt a hívóval, a gyanúsított egy szlovák hatósági jelzésű személygépkocsival a sértett lakcíméhez érkezett. Az asszony 50 ezer forint készpénzt, valamint egy táskát adott neki át, amelyben tisztálkodószereken kívül 1 millió 550 ezer forint volt elhelyezve, majd ezt követően a 37 éves férfi eltávozott a helyszínről – írta az esettel kapcsolatos közleményében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Forrás: police.hu

Kiderült az is, hogy ugyanez a szlovák férfi a szlovák hatósági jelzésű, taxi feliratú gépjárművével július 7-én reggel megjelent egy másik áldozat lakcímén is, akitől a bűnöző társa előzőleg telefonon ugyanazzal az ürüggyel több millió forint készpénzt kért. A 37 éves férfi ettől az illetőtől is kapott egy táskát, amiben szintén tisztálkodószerek, továbbá 1 millió forint készpénz volt.

A rendőrök július 7-én Bátonyterenye külterületén kapták el a külföldi bűnözőt, akit aztán elő is állítottak. Szlovák rendszámos taxijában a rendőrök megtalálták a második áldozattól kapott táskát, a benne lévő készpénzzel együtt, amit természetesen lefoglaltak a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművel együtt. 

Forrás: police.hu

– A nyomozók csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették a 37 éves szlovák állampolgárt és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására – hangsúlyozta a rendőrség.

Forrás: police.hu

Fontos megelőzni a hasonló eseteket!

– Az úgynevezett „unokázós” csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka,  akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért – hívták fel a figyelmet a rendőrök.

Arra az esetre, ha valaki ilyen telefonhívást kapna, az alábbiakat tanácsolják a rendőrök:

  • Járjon utána, hogy valóban baj van-e, azaz tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját.
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket a telefonálónak: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?” Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni.
  • Fontos tudni, hogy hivatalos személy – se rendőr, se mentő, se tűzoltó – soha nem kér pénzt, ne dőljenek be ennek!
  • Ne adja meg adatait ismeretleneknek.
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában