Kiskorú veszélyeztetése

2022.07.11. 11:04

Döbbenetes módon elhanyagolták saját lányaikat a nógrádi szülők – felfüggesztett börtön vár rájuk

Kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat az ügyészség az ellen a férfi és nő ellen, akik nem tettek szülői kötelezettségüknek eleget, és olyan mértékben elhanyagolták gyerekeiket, hogy azzal testi és értelmi fejlődésüket is veszélyeztették.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

A Nógrád Megyei Főügyészség közleménye szerint az 56 éves férfinek és 49 éves feleségének 2003-ban és 2008-ban született kislánya. A szülők 2015 augusztusától folyamatosan elhanyagolták nevelési kötelezettségeiket, ami végül már jelentős veszélyt jelentett a gyermekek fejlődésére.

– Nem gondoskodtak gyermekeik megfelelő higiénés ápolásáról, nem járatták őket iskolába, ezáltal a gyermekek tetemes igazolatlan hiányzást halmoztak fel, emiatt egyik lányuk háromszor ismételte az első osztályt, míg másikuk 16 éves korára mindössze 6 osztályt végzett el. A gyermekeknek megfelelő lakhatást sem biztosítottak, a házuk életveszélyes volt, a teteje beszakadt, a szobák beáztak, a ház nem megfelelően volt karbantartva és takarítva. Bár a víz az ingatlanba be volt kötve, a használatához szükséges szaniterek hiányoztak, azokat a pár ugyanis leszerelte és eladta. Az udvar és a szobák szemetesek, piszkosak voltak, a rendszeres takarításról és felújításról a szülők nem gondoskodtak – ismertette a döbbenetes tényeket a főügyészség.

A közleményből kiderült az is, hogy a gyermekjóléti szakemberek próbáltak együttműködni a családdal és segíteni őket, a szülők azonban teljesen elzárkóztak ettől, így végül a gyermekek védelembe, majd nevelésbe vételére került sor. A két lányt lakásotthonban helyezték el, ám sajnos ez sem jelentett teljes megoldást, hisz onnan ugyanis a lányok gyakran hazaszöktek. Otthon szüleik elbújtatták őket, sőt le is tagadták jelenlétüket a hatóságok elől. Az idősebb lány végül házasságkötéssel nagykorúvá vált, míg húgát nevelőszülőknél helyezték el.

– A kiskorú gyermekek iskoláztatásának elmulasztásával, a következetlen neveléssel, a lakhatási és higiénés körülmények elhanyagolásával a szülők a két gyermek egészséges testi, értelmi, valamint érzelmi fejlődését veszélyeztették. A Balassagyarmati Járási Ügyészség ezért velük szemben két rendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat, melyben a felfüggesztett börtönbüntetés és a több szászezer forintos bűnügyi költség megfizetésére, valamint » mivel a szülők mentális állapotuk miatt a gyermekek nevelésére nem bizonyultak alkalmasnak « a vádlottak szülői felügyeleti jogának megszüntetésére tett indítványt – derült ki a közleményből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában