„Zebra terv”

2022.06.13. 18:08

Gyalogátkelőknél tartanak fokozott ellenőrzéseket a nógrádi rendőrök

A gyalogosok és a járművezetők szabálykövető magatartását is ellenőrzik a következő napokban Nógrád megye rendőrei a megyében található gyalogos-átkelőhelyek környékén.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A gyalogosok a közlekedés egyik legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, ezért fontos mindig fokozottan figyelni rájuk. Ehhez kapcsolódóan június 14. és 16. között az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési kampányt tart. A programhoz a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és valamennyi rendőrkapitányság is csatlakozott – tudtuk meg a police.hu közleményéből

– Nógrád megye városaiban a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők. Az egyenruhások az ellenőrzés során nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére – hívták fel a figyelmet.

Mit szabad és mit nem?

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet mindig körültekintően, mérsékelt sebességgel közelítsék meg és az azon áthaladó, vagy áthaladni szándékozó gyalogos részére biztosítsanak elsőbbséget. Hozzátették: a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló, vagy forgalmi okból álló jármű mellett minden esetben meg kell állni. Továbbhaladni csak akkor szabad, ha a sofőr meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti. 

A gyalogosoktól azt kérik a rendőrök, hogy az úttesten való áthaladásukhoz elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vegyék igénybe. Ha az átkelést lámpa szabályozza, akkor kizárólag zöld jelzésnél szabad áthaladni. A villogó zöld jelzésnél az áthaladást már nem szabad megkezdeni, piros jelzés esetén pedig akkor is tilos az áthaladás, ha épp nincs járműforgalom. Abban az esetben, ha esetleg nincs a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor a gyalogos mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Tilos az úttestre lépni, ha egy érkező jármű annyira közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten már nem tud átkelni a gyalogos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában