Biztonság

2022.06.24. 08:04

Ezeket tanácsolják hőség idején a közlekedőknek a nógrádi rendőrök!

Az egyre melegebb időjárás megviselheti az emberi szervezetet, ami közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt magában. A biztonság érdekében adtak néhány tanácsot a rendőrök.

Nool

Forrás: police.hu

– A közeledők, akár járművezetőként, akár gyalogosként vesznek részt a közúti közlekedésben  általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek lehetnek hőség idején. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket, a járművezetők egy részénél pedig a tartósan magas hőmérséklet ingerlékenységet, türelmetlenséget, míg másoknál tompaságot válthat ki, mely egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is – fogalmaz közleményében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. 

Megyénk rendőrei azt kérik, hogy a forró nyári napokon a megszokottól nagyobb körültekintéssel és odafigyeléssel induljanak útnak, emellett legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban és tartsanak nagyobb követési távolságot. Hozzátették, fontos az is, hogy fogyasszanak megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadékot és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz vagy üdítőital. Ha tehetik, kerüljék a legmelegebb órákban történő elindulást, amikor pedig elindulnak, azt mindig kipihenten, megtervezett útvonallal tegyék és gyakrabban álljanak meg felfrissülni.

A rendőrök a klímát használóknak azt javasolják, hogy ügyeljenek a hőmérséklet helyes beállítására, hiszen a túlzott hőmérséklet különbség káros a szervezetre. Mint írják, lehetőség szerint igyekezzenek árnyékban parkolni és indulás előtt szellőztessék át a gépkocsit, parkoláskor pedig használjanak árnyékolókat, amivel megelőzhető az utastér, a kezelőszervek és az ülések túlzott felmelegedése.

– Soha ne hagyjanak még rövid időre sem gyermeket, idős személyt, vagy állatot a zárt, parkoló autóban! Bezárva, akár kissé lehúzott ablak mellett is, a kocsi belső hőmérséklete rövid idő alatt elviselhetetlenül felforrósodik, ami életveszélyes is lehet – emelték ki. Azoknak pedig, akik nehezen viselik a meleget, a rendőrök azt tanácsolják, hogy a nyári hőségben lehetőleg ne üljenek volán mögé. A tartósan magas hőmérséklet ugyanis károsan befolyásolhatja az egészségi állapotot, mely a közlekedés során is kockázatot jelenthet.

– A sebességhatárokat, a követési távolságot minden esetben tartsák be, óvakodjanak a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól. Járművezetőként számoljanak azzal, hogy a nyári hőség a gyalogosokra is kedvezőtlenül hat, jellemző lehet rájuk a figyelmetlen, bágyadt közlekedés és az, hogy nem néznek alaposan körül, mielőtt az úttestre lépnek. Ne feledjék, a legjobb prevenció a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás mellett a közlekedési szabályok betartása – húzta alá a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában