Tanácsok

2022.06.21. 10:14

Ezeket javasolják a nógrádi rendőrök a gyerekek balesetmentes közlekedése érdekében!

Érdemes megfogadni a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tanácsait a balesetmentes szünidő érdekében.

Nool

Görkorcsolyával vagy gördeszkával sem szabad az úttesten közlekedni

Forrás: Pexels

– A nyár, a vakáció ideje a közúti közlekedés szempontjából is veszélyeket rejt a gyermekek számára. Ebben az időszakban sok szabadidővel rendelkeznek, ezért gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén, akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekedve – írják közleményükben a rendőrök. Hozzátették, hogy fontos, hogy a szülők, vagy a nagyszülők beszéljék át a gyermekekkel a gyalogos és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályait. 

– Hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy gyalogosként közlekedve, amennyiben az adott útszakaszon van kiépített járda, azon közlekedjenek, illetve az úttesten való átkeléshez használják a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet. Amennyiben gyermekük kerékpárt használ, folyamatosan ellenőrizzék a bicikli műszaki állapotát, a kötelező felszerelések meglétét és azok működését. Kérjük, hogy gyermekük akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekedik, mindig tartson magánál láthatósági mellényt és láthatóságot elősegítő eszközöket, hogy szükség esetén használni tudja – tették hozzá. 

A rendőrök arra is felhívták a figyelmet, hogy a gördeszka, a görkorcsolya és a roller nem számít közlekedési járműnek, hanem azok játékok, tehát azokat nem szabad az úttesten vagy a járdán használni a fiataloknak. Helyette tökéletes lehet, ha a játszótéren használják ezeket a fiatalok. A zsaruk azt kérik a szülőktől és a gyerekektől egyaránt, hogy ezekkel az eszközökkel soha ne az úttesten gyakoroljanak, hiszen az úttest a járműveké. 

Kitértek a vízpartok melletti biztonságra is: – amennyiben a családdal szabadvíz mellé, vagy szabadstrandra mennek nyaralni, mindig csak engedélyezett és kijelölt fürdőhelyen fürödjenek. Vegyék figyelembe a gyerekek vízbiztonságát és úszástudását is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában